Без план за еврото може да не влезем в

Без план за еврото може да не влезем в "клуба на богатите" през 2024 г.

При въвеждането на единната валута може да има проинфлационни процеси, предупредиха от финансовото министерство

Ако от март до края на тази година не се изготви планът за приемане на еврото, то се отнема възможността на редовното правителство да спази датата 1 януари 2024 г., която е много близка, ако отчетем многото работа, която трябва да се свърши дотогава. Ние не отнемаме възможността датата да се отложи, но ако не се работи, то няма да можем да я спазим. Това заяви заместник-министърът на финансите Ивайло Христов по време на финансов форум.

Христов каза, че в момента планът се съгласува между министерствата, централната банка, КФН и други. Той посочи, че се прави всичко възможно документът да бъде завършен до края на служебното правителство, но да няма гаранция, че това ще стане.

Ресорният зам.-министър бе категоричен, че само заради приемането на единната европейска валута няма да има поскъпване и увеличение на цените. „Не очакваме такова повишение, но проинфлационни процеси има винаги, включително в момента – инфлацията у нас е вносна и не дойде от проблеми в България. В момента, в който въвеждаме еврото, е твъде възможно някъде в Европа да има нещо проинфлационно, което да има ефект в България, и двете неща да се насложат. Глобално има инфлация, не дефлация“, поясни Христов.

„Позицията на АИКБ и на всички работодателски организации у нас е трайна подкрепа и ускоряване на присъединяването на България към еврозоната“, каза председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му двойното увеличение на цените заради еврото е мит. „Опитът на другите държави, които са били във валутен борд и са приели еврото, сочи тъкмо обратното. Няма инфлация, допълнително подклаждана от приема на еврото“, каза Велев. Той заяви, че ще бъде отправен призив към бизнеса при обръщането на цените в евро

да се прави закръгляне в посока надолу

„Ние до голяма степен вече сме в еврозоната, макар че формално все още не сме“, каза и старшият икономист от института „Отворено общество“ Георги Ангелов. По думите му валутният борд отпреди четвърт век ни фиксира към еврото и затова „българският лев реално е евро“. „Ние вече консумираме, особено от влизанието ни в чакалнята, голяма част от ползите от еврото – лихвите са рекордно ниски, кредитният ни рейтинг беше повишен в най-голямата криза от последните десетилетия“, каза още Ангелов.

Бившият заместник главен секретар на Министерство на финансите в Естония (2009-2012) Танел Рос обясни какъв е бил процесът при въвеждането на еврото в страната. Той посочи, че е имало завишени очаквания към търговските банки по отношение ликвидността им, както и че е имало цялостни структурни реформи в сектора.

Рос посочи, че преди въвеждането на еврото Естония, със своята малка отворена икономика, е имала стабилно ниво на инфлация, основно движено от различни събития в Европейски съюз (ЕС) и от натиска при вноса. „Имахме инфлация и отпреди еврото заради очаквания за покачване на цените, като тя достигна своя връх през 2011 г. След това обаче

инфлацията много бързо спада и достига равнище от около 2%

и по-малко, тоест не толкова по-различна от общото ниво на инфлация в ЕС. По-големи бяха очакванията, докато реалността не беше толкова лоша, което може да се обясни с развитието на икономиката и ръста на БВП“, допълни още бившият заместник главен секретар в естонското финансово министерство.

„Хората и компаниите много бързо осъзнаха, че еврото е изключително стабилна валута и им дава голямо предимство, в допълнение към стабилността, при пътуване, плащания. Еврото прави финансовата система по-стабилна, имат достъп до капитал, способност по-лесно да сравняват цените, стабилни лихвени нива“, каза още Рос.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.