0

20-годишната присъда, която получи бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, показва на определени кръгове в страната, че няма да крадат безнаказано. Това мнение изрази зам. главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ. Според него именно този страх е и причината да се прави опит за манипулации на общественото мнение по случая.

„Проблемът е, че досега законът не се прилагаше, борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и от там се натрупва чувство за несправедливост. И сега, когато тази борба започва, това е една дребна битка в тази война, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото, че вече няма да крадат без последици“, категоричен бе Гешев. Той посочи още, че твърдения като това, че за убийство се давали по-ниски присъди, отколкото за подкуп, е друга манипулация, тъй като по закон различните престъпления се квалифицират спрямо тяхната тежест.

„В случая подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда от 10 до 30 години и бяха определени неокончателни присъди около средния, за г-жа Иванчева, размер – 20 години“, посочи още Гешев. Зам. главният прокурор допълни и че поведението на един от подсъдимите в процеса – посредника Петко Дюлгеров, който се отрече от показанията си в съдебна зала, е обичайно поведение на подсъдим и представлява защитна стратегия. Според Гешев опитът на Дюлгеров да се оправдае, че парите от подкупа са хонорар, също е част от тази стратегия.

Някои му викат хонорар, други му викат подкуп

Зависи от гледната точка на всеки. В случая според нас, представителите на прокуратурата, това е подкуп. Той просто си е взел процента от сумата, която е предал на останалите подсъдими. Въпреки че не е моя работа, бих посъветвал г-н Дюлгеров, ако желае да даде обяснения, мястото за това не е пред журналистите, да го направи пред втората инстанция, ще му се даде възможност, ще го попитат, заяви още Гешев. Според него делото „Иванчева“ се използва от олигархични кръгове у нас, за да се „удари прокуратурата“ и при оправдателни присъди да се поискат оставки на най-високо ниво в държавното обвинение.

„Това беше политически залог. Никой не го интересува чисто криминалния аспект. Това дело точно по тази причина бе сериозно преекспонирано“, категоричен бе Гешев. Според него е нормално да има и ответна реакция на действията на прокуратурата, с която се засягат интереси за милиарди, а недосегаеми доскоро хора са се оказали зад решетките.

„Ответна реакция ще има, няма как да няма. При засегнати милиарди интереси и при това, че хора с милиарди стоят в арестите, което никога не се е случвало досега между другото, е логично, че ще те натискат, ще плащат да те натискат, ще плащат на журналисти. Едни ще използват журналисти, други ще използват медии, трети ще използват други способи, дай Боже, да не стигнем до по-сериозни методи за въздействие“, заяви още Гешев. Зам. главният прокурор коментира и това, че кръгове се опитват да „окалят борбата за бъдещ главен прокурор“.

Засегнати са интереси на олигарси

интереси на арестуваните олигарси, интереси на журналисти, на които им плащат, интереси на подсъдими, обвиняеми, интереси на хора, които искат да заемат тази позиция, интереси на олигарси, които искат да си сложат свои хора на тази позиция, заяви Гешев и допълни: „Защото за никого не е тайна каква е ситуацията във Върховния касационен съд и каква позиция заема председателят му. Ще го кажа директно – за мен тя е потресаваща като магистрат, най-малкото защото не бих възприел да има подкрепа или протест от някаква неправителствена организация в моя подкрепа и примерно едновременно с това в подкрепа на Митьо Очите. Такава реакция не се получи при протеста, който проследих по медии, в подкрепа на г-жа Иванчева и г-н Лозан Панов. Това на мен ми говори, че има нещо различно от магистратска мотивация. Ако искаш да си адвокат – ставаш адвокат, търсиш си клиенти и ти плащат, но не седиш в магистратурата. Ако искаш да си политик – отиваш, правиш си партия, ставаш член на партия, кандидатираш се, но пак не седиш в магистратурата. Но казвам с ясното съзнание за всички последици, които ще последват след това нещо, че за мен това е навлизане на политиката в съдебната власт. Теб не те интересува истината, теб те интересува конкретен резултат по конкретно досъдебно производство, което използваш с определени "политически" цели в магистратурата“.

Арабаджиеви търсили в нета

информация за магистрати

Задържаните в Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви са търсили в интернет информация за магистрати. Това разкри зам. главният прокурор Иван Гешев. Според разследващите в телефоните на двамата са открити данни, че те са се пробвали да влияят на разследването у нас.

„На първа инстанция е допусната екстрадицията и сега предстои решението на втора инстанция. Доколкото знам, това ще е в началото на май месец. Работи се по делото, макар че то е огромно, имаме готовност да го приключим в максимално кратки срокове, доколкото е възможно при това море от доказателства. Последно колегите мисля, че анализираха част от телефоните, 26 телефона, които ни бяха изпратени от испанската страна. В 6 шест от телефоните се намериха интересни доказателства. Правили са анализ на служители от НАП, с кого могат да се разберат, с кого не могат, с кого са близки и с кого не. Имало е упорито търсене от явни източници на информация за мен, за конкретни съдии от Специализирания наказателен съд. Но това е обяснимо и аз да бях в тази ситуация щях да направя същото.