Заличените приемни семейства-3 пъти повече от новорегистрираните

Заличените приемни семейства-3 пъти повече от новорегистрираните

В приемна грижа се отглеждат 1805 деца

6 нови професионални приемни семейства са утвърдили и вписали в регистъра през юли тази година комисиите по приемна грижа към регионалните дирекции за социално подпомагане. 19 пък са били заличени. Според данните заличените приемни семейства са 3 пъти повече от новорегострираните такива. Това става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане.

Така общият брой на приемните семейства е 2003, като в 1529 от тях има настанени по едно или повече деца. В момента в приемни семейства се отглеждат 1805 деца. Най-малко от приемна грижа се възползват в областите Кърджали и Търговище, където над 50% от регистрираните приемни семейства в момента не се грижат за деца. Според анализ на Агенцията за социално подпомагане най-голям процент от неангажираните приемни семейства са заявили желание да се грижат за дете с различен профил от наличния. Друга част не са приели при тях да се настани дете за определен период. Децата, настанени в приемни семейства, най-често се осиновяват. Това става ясно от данните на проект „Приеми ме“ 2015 на Агенцията за социално подпомагане

От началото на годината 427 деца са напуснали „професионалните“ си родители, като половината – 214, са заживели с осиновителите си.

Само през юли техният брой е 113. Паралелно с дейностите по осиновяване АСП работи усилено и по реинтеграция на деца в биологичните им семейства. От януари до момента 815 деца са били върнати на родителите, като в 59 от случаите дейностите са били част от проект „Приеми ме“ 2015. Чрез него 27 деца са били настанени в социална услуга от резидентен тип или специализирана институция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.