Закриват домовете за психично болни

Закриват домовете за психично болни

Заместват ги с центрове за подкрепа и интегрирани социални услуги

Домовете за пълнолетни с умствена изостаналост и за хора с психични разстройства ще бъдат закрити до 2035 г. Мярката е свързана с процеса на деинституционализация на грижата. Това заяви социалният министър Бисер Петков в писмен отговор на депутатско питане.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към настоящия момент на територията на цялата страна функционират общо 27 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с общ капацитет 2080 места, като заетите са 2021. От тях 13 дома са за пълнолетни лица с психични разстройства, чийто капацитет е 1020 места, от които са заети 977.

Към момента чакащите за настаняване и в двата вида социални заведения са общо 827 души. За изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа в началото на 2018 г. Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г. Той обхваща мерките за първия етап от изпълнението на процеса на деинституционализация на грижата за хората с увреждания и възрастните хора, който трябва да бъде завършен до началото на 2035 г. С изпълнението му ще се закрият 10 специализирани институции - 5 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост и 5 дома за пълнолетни с психични разстройства. От тях ще бъдат изведени 786 души - 405 лица с психични разстройства и 381 лица с интелектуални затруднения. На тях ще им бъде оказана подкрепа в общността

според индивидуалните им потребности

Вече е в ход изграждането на 100 нови подкрепящи услуги и такива за резидентна грижа в общността за 2140 потребители, които включват: 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и за лица с умствена изостаналост; 6 дневни центъра за подкрепа на хора с различни форми на деменция и техните семейства; 16 дневни центъра за лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания. 68 центъра ще са за грижа за хора с увреждания и възрастни хора - 30 за лица с психични разстройства, 22 за лица с умствена изостаналост, 7 за лица с различни форми на деменция и 9 за възрастни хора в невъзможност за самообслужване, уточнява министърът.

Мрежата от социални услуги за хора в неравностойно положение се развива непрекъснато. С финансиране от държавния бюджет към май 2019 г. се предоставят 551 социални услуги в общността с възможност за подкрепа и грижа на над 10 000 пълнолетни лица от уязвими групи, включително на хора с интелектуални затруднения и психични разстройства - дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция,

защитени, наблюдавани и преходни жилища

центрове за настаняване от семеен тип, отчита още министър Петков.

За подкрепата на лицата с интелектуални затруднения и лицата с психични разстройства е от голямо значение и подобряването на нормативната уредба в областта на социалните услуги и създаването на възможности за развитие на интегрирани услуги. Особено важни са услугите в домашна среда. Към края на май 2019 г. услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник са ползвани от приблизително 24 450 потребители и са били наети приблизително 17 500 лични и социални асистенти и домашни помощници, става ясно от отговора на Бисер Петков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.