Девет паралелки ще бъдат закрити преди първия етап на класирането след завършено основно образование /7 клас, информираха от  Регионалното управление на образованието в Благоевград. Закритите паралелки ще са в 8 училища в Благоевградска област. В 3 от учебните заведения, не успели да сформират паралелки с осмокласници, са образователни институции от новия вид – обединени училища, имащи право да обучават ученици до първи гимназиален етап – 10 клас.

Държавен план-прием за учебната 2019/2020 г. няма да реализира паралелката с профил „Природни науки” на ОбУ /обединеното училище/ в село Корница, община Гоце Делчев, за която има само 3 подадени заявления. Толкова са били и желаещите да учат „Текстообработване“ в ОбУ „Св. Климент Охридски“ в село Дебрен, а в ОбУ „Христо Ботев” в село Дъбница за същата специалност по професия „Оператор на компютър” няма класирани ученици.

Професионалната гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“ в Петрич не успява да реализира 2 от утвърдените им 4 паралелки. За специалност „Промишлена електроника“, която е нова за училището и е по професия „Техник на електронна техника“ с  очакван недостиг на кадри на пазара на труда, има едно подадено заявление, а за специалност „Електрически превозни средства“ са класирани 4-ма кандидат-гимназисти.

Двама са били желаещите да учат „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в Разложката професионална гимназия „Н. Стойчев” и10 са подадените заявления за специалноста „Софтуерни и хардуерни науки” в Профилирана гимназия „Яне Сандански“ – Сандански. Професионалната техническа гимназия остава с прием в една паралелка, след като за другите две специалности /в една паралелка/ „Компютърна техника и технологии” и „Машини и системи с ЦПУ”, която също е нова, има подадени съответно 5 и 3 заявления.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крупна кражба в Петрич

Крупна кражба на пари, лек автомобил, ловна пушка и ловен автомат е извършена в Петрич миналата нощ.

Наглият обир  е станал в частен дом в четвъртък за времето от 23 часа в сряда до 6,30 часа, докато семейството спи. От дамска чанта са откраднати около 22 500 лв. и  2 000 евро. Изчезнали ли  са от дома  ловна пушка и ловен автомат.

Херкулес е живеел в Хераклея Синтика

   Най-великият митичен герой Херакъл (Херкулес) е живял в античниа град Хераклея Синтика край Рупите по време на изпълнението на легендарните си дванадесет подвига. До този извод стигна доц.