Закопчаха Арабджиев-син в съдебната зала (ОБНОВЕНА)
2

Закопчаха Арабджиев-син в съдебната зала (ОБНОВЕНА)

Апелативният специализиран наказателен съд го прати в ареста

Синът на издирвания бизнесмен Ветко Арабаджиев Вълчо беше закопчан в съдебната зала, след като Апелативният специализиран наказателен съд реши да го прати в ареста. Магистратите разгледаха протеста на прокуратурата и жалбата на обвиняемия срещу мярката за неотклонение на Арабаджиев-младши.

Синът на издирвания бизнесмен Ветко Арабаджиев – Вълчо, беше закопчан в съдебната зала, след като Aпелативният спецсъд реши да го прати в ареста. Магистратите разгледаха протеста на прокуратурата и жалбата на обвиняемия срещу мярката за неотклонение на Арабаджиев-младши.

21-годишният син на Ветко и Маринела Арабаджиеви беше задържан след акция в хотел "Маринела" в София и хотел „Марица“ в Пловдив в края на август т.г. заедно с две счетоводителки и обвинен в пране на пари. Ромелия Кирилова и Елена Караянева пък получиха обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни измами. Във вторник съдът

реши и двете жени да

бъдат пратени в ареста,

докато трае разследването срещу групата.

Преди дни тримата бяха пуснати под парична гаранция от по 20 000 лв. от съдия Вилислава Ангелова от спецсъда на закрито заседание по искане на адвоката на Вълчо и без да стане ясно защо. Според защитата му Арабаджиев-младши не бил наясно, че откритите в три банкови касети на негово име 2,5 млн. евро са придобити от родителите му чрез евентуална престъпна дейност. Вълчо е завършил колеж в Швейцария и сега учи право в Лондон.

Прокуратурата протестира решението на спецсъда и ден преди заседанието на апелативния спецсъд внесе 47 тома с нови доказателства. Тримата прокурори по делото последователно един след друг представиха събраните по време на разследването данни за създаването на организирана престъпна група за данъчни престъпления, която е действала от 2013 г. до 2018 г. Освен Вълчо Арабаджиев-младши, Кирилова и Караянева, обвиняеми са Ветко или както е името му по паспорт Вълчо Кузманов Арабаджиев, съпругата му Маринела и Станислав Серафимов.

Последните трима са обвинени задочно и се издирват чрез Интерпол и чрез европейска заповед за арест. На този етап

обвинението е за

укриването на данъци

за близо 9 млн. лв., свързани само с две от фирмите на фамилията - „Захарен комбинат Пловдив“ АД и „Виктория груп корпорейшън“ ЕООД. Прокуратурата заяви, че Арабаджиев-младши многократно е излизал и влизал в страната за продължителен период от време и тук като участник в управителното тяло на фирми е извършвал служебни дейности, което показва, че е запознат с бизнеса на родителите си.

Като пример беше даден, че той е подписал 8 пълномощни, с които е дал на различни хора широки пълномощия пред различни банки. Групата е действала в усложнена схема за укриване на данъци, твърдят разследващите. Караянева е финансов директор и член на съвета на директорите, а Кирилова била свързана с кухите фирми. Двете са приятелки от години и работели за различни дружества на Арабаджиеви в две съседни стаи. В съдебната зала защитата на Вълчо-младши заяви, че

родителите му ще се върнат

в страната до няколко дни,

но пред журналисти по-късно каза, че границите били задръстени от гастарбайтери.

„Не съм имал абсолютно никаква представа, че извършеното от мен прекрачва Конституцията или някой закон. Моля за по-лека мярка за неотклонение“, каза пред съда Арабаджиев-младши. Караянева и Кирилова също заявиха, че нямат вина и поискаха по-леки мерки.

След 2,5 часа размисъл тричленният съдебен състав отхвърли паричните гаранции на тримата и постанови задържането им под стража. Мотивите са, че има обосновано предположение Караянева и Кирилова да участват в организирана престъпна група за данъчни престъпления – събрани са множество доказателства за това. Групата е действала с много висока степен на организираност и е била много добре структурирана. Двете жени са намирали хора, които да изпълняват техните поръчения и изключително

умело са изготвяли

финансови документи,

свързани с престъплението. За Арабаджиев-младши съдът заяви, че е извършил финансови операции - държал пари в трезор на банка, за които е знаел, че са придобити по престъпен начин.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Тримата бяха арестувани в съдебната зала веднага след произнасянето на съда. Имаха няколко минути на разположение да предадат на адвокатите си портмонетата си с пари и други лични вещи. Една от сестрите на Вълчо избухна в сълзи и започна да го прегръща. Последваха прощални прегръдки и с дошлите да го подкрепят мъже и жени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.