Законът „Пеевски“ за спирането на вторичния грабеж на КТБ удари задкулисието
3

Законът „Пеевски“ за спирането на вторичния грабеж на КТБ удари задкулисието

Кръгът „Капитал“ и медиите на Цветан Василев с поредна манипулация

През март тази година парламентът прие окончателно измененията в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, като целта им беше да се спре процесът по разграбване и на малкото активи, с които са били обезпечени отпуснатите от КТБ кредити.

Само шест месеца след влизането на закона в сила, синдиците на КТБ обявиха, че вече са налице реални действия на банката, с внесени множество искове за подновяване на обезпечения по прихващания, както и заявления за подновяване на тежести. Очакванията са да бъде събрана сума от 240 млн. лева, чрез продажбата на имоти, предприятия и други активи, изнесени на публична продан. Новите текстове в закона предвиждат да се обявят за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които няма действително и адекватно плащане и чрез които досега се ограбваха активите на КТБ. Освен това бе предвидено да се обявят за нищожни заличаванията на всички обезпечения, особени залози и ипотеки, извършени от квесторите на банката, за което те не са имали право.

Разбира се, реакцията на засегнатите от закона,в опит да задържат откраднатото, не закъсня. Активирани бяха медиите от кръга „Капитал“ и присъдружните на Цветан Василев сайтове, като се стигна дори до сезиране на Конституционния съд от страна на ръководения от скандалния си председател Лозан Панов Върховен касационен съд. Искането беше да бъде обявена противоконституционност единствено на § 8 от преходните разпоредби на закона, добавен допълнително при гласуването на законопроекта на второ четене, с която разпоредба беше предвидено обратно действие и обявяването на прихващанията за недействителни от момента на поставяне на КТБ под специален надзор. Именно с тези прихващания и цесии, повечето от които напълно фиктивни, бяха отклонени 1.17 млрд. лева, като заведените от банката дела към момента са 205.

Останалите изменения в Закона за банковата несъстоятелност, инициирани от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, свързани с възстановяване на обезпеченията в полза на банката, предявяване на искове за недействителност на сделки, при които вземанията с произход от банката са прехвърлени на трето лице без съответстващо плащане, недействителност на разпореждания с акции и дялове от длъжници на банката и т.н. – тоест на практика основната част от закона, не са предмет на конституционното дело.

С кратко прессъобщение от вчера на сайта на Върховния административен съд беше посочено, че административните съдии са подкрепили мнението на колегите си от ВКС относно тази единствена разпоредба от измененията, по която трябва да се произнесат конституционните съдии.

Медиите от кръга „Капитал“, както и присъдружните на българския Бърни Мадоф сайтове като „Фрогнюз“ обаче побързаха да разтръбят неистината, че едва ли не ВАС бил „обявил противоконституционността на закона „Пеевски“, в опит да сътворят елементарна манипулация, в интерес на грабителите на активите на КТБ.

Така за пореден път лъснаха обвързаностите между банкера беглец Цветан Василев и подсъдимият олигарх Иво Прокопиев, но колкото и да тиражират двамата лъжите си, не могат да променят факта, че единствено развързването на ръцете на синдиците на КТБ, именно чрез приетите изменения в закона, може ефективно да върне в масата на несъстоятелността поне част от откраднатото при най-големия банков фалит в историята ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.