Законът „Пеевски“ върна 1,25 млрд. в КТБ

Законът „Пеевски“ върна 1,25 млрд. в КТБ

Законът „Пеевски“ е върнал на фалираната от Цветан Василев КТБ над 1,25 млрд. лв. това стана ясно от съобщение на банката. В него се посочва, че постъпленията в трезора са се увеличили с 125 млн. евро. След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, вчера (7 май 2020 г.) по сметка на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), постъпиха почти 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

Положителната развръзка е огромен успех както за синдиците на КТБ АД (н), така и за хилядите вложители на банката, защото с постъпилите почти 125 млн. евро съществено се увеличават събраните парични средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) и съответно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания към КТБ АД (н).

От КТБ уточниха за „Телеграф медиа“, че съществена роля за връщането на парите е изиграл именно законът „Пеевски“, с който се спира вторичният грабеж на фалираната банка. Събраните 1,25 млрд. лева след фалита на КТБ са резултат от усилията на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от банката кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания. Съществен принос за това имат приетите през 2018 година от парламента промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха обнародвани на 13 март 2018 г.

Промените бяха внесени от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС. Преди две години синдиците обявиха първата частична сметка за разпределение в размер на 570 млн. лева. Парите по нея са почти напълно прехвърлени по сметките на кредиторите на банката в съответствие с дела им в общия размер на дължимите от банката средства, като най-голямата сума - близо три четвърти от парите, отива във Фонда за гарантиране на влоговете.

С новопостъпилите средства, синдиците могат да обявят нова подобна и дори по-голяма сметка за разпределение - до 700 млн. лева, да им останат пари за покриване на възможни финансови претенции по съдебни спорове и средства за издръжка на продължаващата процедура по несъстоятелност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.