Законът „Пеевски“ връща 240 млн. лв. от КТБ

Законът „Пеевски“ връща 240 млн. лв. от КТБ

Синдиците на трезора вкараха 226 иска за подновяване на обезпечения

Само шест месеца след влизането си в сила законът „Пеевски“, с който се спира вторичният грабеж на фалираната от банкера беглец Цветан Василев КТБ, може да върне в трезора активи за 240 млн. лв. Това съобщиха синдиците на обявения в несъстоятелност трезор.

От Дирекция "Публични комуникации" в КТБ АД (н) обясниха пред „Монитор“, че сумата от 240 млн. лв. е много възможно да се върне обратно в трезора, тъй като на толкова пари са оценени реалните активи, запорирани в полза на трезора. Цялото това имущество е купено с пари на банката, източени от трезора през

схемата за кредитиране на кухи дружества,

която Българския Мадоф Цветан Василев е въртял в продължение на над десетилетие. Оценените на четвърт милиард лева имоти, предприятия и други активи предстои да бъдат изнесени на публични продажби, уточниха още от пресцентъра на КТБ. Това означава, че е възможно сумата, която ще постъпи в трезора след тяхната продажба, да се окаже и по-висока, ако има голям интерес към предлаганите на търг активи.

Според прессъобщение, публикувано на сайта на банката, резултатите, постигнати след влизането в сила на промените в Закона за банковата несъстоятелност, не са никак малки. За половин година, ползвайки новите нормативни опции, синдиците са внесли 226 иска за подновяване на обезпечения по прихващания. Шестте месеца е и срокът, предвиден в закона, за който синдиците можеха да подновят освободени и изтекли през периода на специалния надзор обезпечения по предоставени от КТБ кредити, независимо от това дали обезпеченията са собственост на учредилите ги лица, или са били прехвърлени.

За първите шест месеца от влизането в сила на закона са

внесени 182 заявления за подновяване на тежести

в Централния регистър на особените залози. От тях вписаните подновявания са 94 броя, постановени са 3 отказа за вписване, а по останалите все още се очаква произнасяне. Синдиците са поискали и подновяване на 33 ипотеки на кредитополучатели на КТБ. От тях вписаните подновявания са 19 броя. Подадени са 6 заявления за подновяване на морски ипотеки на кораби на обща стойност над 25 млн. лева. От влизането в сила на измененията в ЗБН са заявени вписвания на 9 особени залози върху търговски предприятия на длъжници на КТБ. От тях вписаните подновявания са 6 бр., а по 3 бр. все още се очаква произнасяне. В същия 6-месечен период са внесени 2 искания за подновяване на залог върху акции, които са уважени и залозите са подновени, се посочва още в съобщението.

Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха внесени в парламента от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС. Поправките имат за цел да се осветли вторичното разграбване на активите на опосканата от банкера беглец Цветан Василев КТБ, както и да се предприемат мерки по тяхното връщане в масaта на несъстоятелността на фалирания трезор. Новите текстове в закона предвиждат да се обявят за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които няма действително и адекватно плащане и чрез които по законен път се ограбват активите на КТБ.

Освен това бе предвидено да се обявят за нищожни заличаванията на всички обезпечения, особени залози и ипотеки, извършени от квесторите на банката, за което те не са имали право. Законодателната инициатива дойде, след като по-рано именно

Пеевски и Цонев вкараха и първите предложения за законови промени,

които впоследствие доведоха до осветляване на списъците с политици, имали кредити и влогове в управляваната от Българския Мадоф банка. От групата на ДПС първо дойде и предложението международна финансова институция да разследва ситуацията около КТБ и впоследствие бе наета „Аликс Партнърс“, която излезе с доклад, доказващ, че укриващият се от родното правосъдие в Сърбия пишман банкер е използвал трезора, в който остави дупка от близо 5 млрд. лв., за построяването на финансова пирамида.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.