Законът и вечната вина

Законът и вечната вина

В голямото фоайе на Съдебната палата в София има един забележителен по своята дълбочина стенен надпис, на който малцина са обръщали внимание. Там над главите на посетителите е изписано: „Наказанието може да бъде намалено, вината остава вечна“.

Вероятно е латинска мъдрост, а както е известно, древните са майстори на вечните обобщения. А какъв е кошмарът на метаморфозите и терзанията на студента убиец Родион Разколников от „Престъпление и наказание“, описани от Достоевски. „Нима аз старицата убих? Себе си убих, а не старицата! Ей така на, отведнъж си сложих край, завинаги!… А тази старица дяволът я уби, не аз…“ , казва Разколников пред проститутката Соня Мармеладова. Тя впрочем е проститутка, отдадена на Бога, а във връзката й с Разколников някой тълкуватели на великия роман съзират алегория на Божията любов към съгрешилите хора.

Това е голям проблем на човешката психика - да приемеш вината, да търсиш шанса си, да подредиш живота си след престъплението. И съгрешилият да получи любов. Казват, най-големият шанс обикновено идвал на Страшния съд, но нека не разчитаме на това. Във всеки извършил престъпление със сигурност дреме по един Разколников, въпросът е какъв процент от душата му заема.

Старите полицаи убедено ще ви кажат, че единственото място, където всички са невинни и жертви на съдебна грешка, са затворите. И така пак стигаме до неприемането на вечната вина. С нея или без нея, животът обаче трябва да продължи. И след килията все пак надежда някаква да има.

Затова в очите се набива нещо твърде смущаващо в приетите поправки в Закона за охранителната дейност. Според тях в този бизнес ще могат да се занимават реабилитирни престъпници и хора с основно образование. Опасявам се, че тук може да се получи известно несъответствие между действителността и философските категории на Достоевски.

В нашата действителност често казусите се обясняват по простия вариант и той в случая е да пуснеш вълка в кошарата. Да, излежалите присъдата си трябва да получат своя шанс, но точно охранителният бизнес ли е най-подходящата сфера? Законът най-малкото е нужно да бъде прецизиран. В затвора лежат хора, извършили всякакви престъпления. По тази причина възможно ли е осъден някога за педофилия да бъде пазач на детска градина? Или пък излежал присъдата си за банков обир да пази финансов офис? Някак стихийно и с прекален ентусиазъм се внася този закон, а оттам може да дойдат и проблемите, и съмненията.

Иронично казано, в затворите е известно, че има голям недостиг на учени и хабилитирани лица, така че образователният ценз там не е на висота. Като отхвърлим изискването за средно образование, в бизнеса ще навлязат твърде много хора, преминали през суровата пандизчийска школа, но без образование и друго разбиране за вината си. И то не по Достоевски. Разумното в случая е в панделата осъдените да получават някаква по-висока образователна степен. Но тъй като това я стане, я не, дайте да отменим изискването за завършен 12-и клас. Ама гардовете са хора, които боравят с оръжие, имат отговорности и опасни задължения. Кой би поверил живота и имуществото си на полуграмотен тип.

Доколкото затворът има превъзпитателна функция, това най-често важи за хората с леки присъди. Тежко осъдените бандити в повечето случай си остават такива. Най-много да научат нови мурафети. Хората извършили нещо по непредпазливост, например обикновено имат професия и рядко се втурват към армията на охранителите.

Факт е, че никой не може да мине през живота без драскотина. Тези с по-дълбоките белези заслужават шанс, поне докато се разбере степента им на промяна в поведението. Но законовите промени засягат дейност с доста голям обществен отзвук и затова за тях са нужни и убедителни аргументи. Нелепо би било в бизнеса да нахлуят глутници бивши пандизчии, които най-малкото няма да оправят и без това спорния му образ. В законите няма емоция, но има философия и морал. Такава е и сложната човешка личност, чието поведение те са призвани да регулират. Само пътят трябва да е правилен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.