Законово изискване вади ръководители от местните парламенти

Законово изискване вади ръководители от местните парламенти

Влизащо в сила от началото на май законово изискване членове на общински съвети да не бъдат в ръководствата на публични търговски дружества доведе до промени в старозагорския местен парламент.

С решение на общинската избирателна комисия вече са освободени бившият и настоящ председател на най-голямата група, тази на ГЕРБ Николай Диков и Диян Димитър.

Диков е председател на съвета на директорите на „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево, а Димитров е член на съвета на директорите при държавното ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД.Решението за освобождаването на двете знакови фигури е от 12 април, на следващото заседание на старозагорските съветници клетва ще положат съответно Димитър Съртонев и Анелия Асенова.

Заради избирането му за народен представител е освободен и съветникът на ДПС д-р Тунджай Йозтюрк, на неговото място ще влезе Мехмед Зейнел.

Непознаването на новите законови изисквания предизвика разноречиви предположения за разместванията включително и слухове за дълбок разрив между напускащите активисти на ГЕРБ и избрания за трети мандат кмет Живко Тодоров, който е член на националната изпълнителна комисия. В тази връзка от стената си във ФБ Николай Диков заяви:

„В напускането ми на Общинския съвет в Стара Загора няма никаква драма. Ще обясня, понеже чувам, че се пускат различни слухове: Няма раздор, няма нищо. Но влиза в сила нов закон за публичните предприятия. И съгласно разпоредбите на този закон не могат да се съвместяват длъжности като общински съветник, председател на борд и други такива, които са определени като висши публични…Много хора продуцирахме на постове и когато човек отиде на даден пост, забравя за какво е отишъл там и каква е била идеологията му, забравя, че на даден пост е с подкрепата на определен кръг от хора, гласоподаватели. Човек трябва да си върши работата и да отстоява позициите си. Независимо дали е пред избори, по време на избори или след избори.“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.