Законовите промени за връщането на пари по сметките за парно и газ внесени в НС

Законовите промени за връщането на пари по сметките за парно и газ внесени в НС

КЕВР решава за новите цени на синьото гориво и топлоенергията

Промени в Закона за енергетиката са внесени в НС. Те трябваше да се гледат днес на заседание на ресорната комисия на НС на свое заседание и касаят връщането на пари на абонатите от сметките им за парно и природен за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. Проектът за изменения е внесен в парламента от председателя на Комисията по енергетика Валентин Николов. Заради положителната проба на един от депутатите в НС заседанието на ресорната комисия бе отложено.

Причина за промяната е постигнатото под натиска на Еврокомисията 40-процентно намаление със задна дата на цената природния газ доставян от Русия за България.

В проекта за изменение на закона е записано, че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да приеме решения за утвърждаване на цени на природния газ, по които общественият доставчик продава природен газ за периодите: 5 август 2019 г. - 31 август 2019 г.; 1 септември - 30 септември 2019 г.; 1 октомври 2019 г. - 31 октомври 2019 г.; 1 ноември 2019 г. - 30 ноември 2019 г.; 1 декември 2019 г. - 31 декември 2019 г.; 1 януари 2020 г. - 31 януари 2020 г.; 1 февруари 2020 г. - 29 февруари 2020 г. и 1 март 2020 г. - 31 март 2020 г. Общественият доставчик на природен газ пък от своя страна ще подаде заявления за утвърждаване на цени на синьото гориво за съответните периоди.

С решенията и за периодите КЕВР в съответствие с промяната на цената, по която общественият доставчик продава природен газ, изменя цените, по които крайните снабдители на природен газ продават на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи, пише още в законопроекта.

С проекта се предлага общественият „Булгаргаз” да възстанови надвзетите суми на своите клиенти за доставения природен газ в едномесечен срок от влизането в сила на промените в закона.

При връщането на парите за надвзетите сметки за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г. на абонатите на топлофикациите се визират два варианта. Първият е за крайните клиенти в сгради, при които разпределението на топлинната енергия става на базата на реалното месечно потребление, като за тях приспадането на надвзетите сметки става еднократно. За целта на приспадането се издава фактура за всеки отделен месец за горепосочения период.

Вторият вариант касае крайните клиенти, при които разпределението на топлинната енергия става се прави само веднъж годишно. За тях в изравнителните сметки се посочва разликата в размера на сумите за топлинна енергия по цените, утвърдени от КЕВР до влизането в сила на промените в закона.

Предлага се и да се променят ежемесечно цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиентите, присъединени към газопреносна мрежа. Това е единствената редакция, предложена в основния текст на Закона за енергетиката. Всички останали са в преходните и заключителните му разпоредби.

КЕВР решава за новите цени на синьото гориво и топлоенергията, които ще са в сила от днес. На 21 март регулаторът предложи цената на природния газ от 1 април да бъде 26,21 лв./MWh. В сравнение с действащата цена за първото тримесечие на 2020 г. в размер на 44.04 лв./MWh - намалението е със 17,83 лв./MWh или с 40,49%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.