Законови поправки ще намалят драстично орязването на вторите пенсии от НОИ. Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1960 г. да бъде в по-голям размер.

Всички родени след 60-та година превеждат задължително 5% от осигурителната си вноска в частен пенсионен фонд за т.нар. втора пенсия, а 14.8% постъпват в държавното обществено осигуряване.

"Работата е там, че жените , които ще се пенсионират 2021 година и мъжете - 2024 година, ще бъдат ощетени. Не само те, но и на хоризонта до 2035 година, защото парите, които отиват в частните фондове, първо, са малко и второ - при частните фондове си взимат такса за управление на парите", обясни икономистът Мика Зайкова.

Преди промяната с появата на втория пенсионен стълб през 2002 г. в НОИ постъпваха 19.8%, т.е. цялата ни осигурителна вноска. С въвеждането му тя обаче не беше увеличена. Така излиза, че втората пенсия всъщност не е допълнителна. А доходът на пенсионер с двете пенсии не надхвърля този на хората само с 1 пенсия от НОИ. За да не бъдат ощетени бъдещите пенсионери, социалният министър Деница Сачева предлага редукцията на пенсията от НОИ да бъде с по-малко от 20 процента.

"При всички положения е по-справедливо, защото този коефициент 20 процента е доста висок. Всичко е въпрос на разчети. Дали ще се увеличи дефицитът в ДОО, дали тези хора с две пенсии ще бъдат повече от една пенсия" коментира председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов.

Сегашното законодателство позволява на родените след 1960 г. да прехвърлят цялата си вноска в НОИ, като подадат заявление, но не по-късно от 5 години преди датата на навършване на възрастта за пенсиониране.

Така месеците в майчинство, в болнични или без работа няма да намаляват пенсията. Поводът е първата вълна възрастни хора, които ще започнат да получават втора пенсия. Според данните на НОИ, през 2021-а около 17 000 жени, трябва да се пенсионират по двата стълба, като съответно трябва да решат и как и откъде да получават парите си.

"В търсене на отговора дали две пенсии са повече от една. Не бива да се противопоставя солидарният стълб. Доходът, който се получава от частните фондове, трябва да надгражда, а не да се противопоставя, защото в частния фонд се осигуряваш 20 години. Постепенно обаче ще се увеличава, а в НОИ 40 години", каза Хасан Адемов от ДПС. 

Първите хора с втора пенсия ще имат право да избират дали да прехвърлят партидите си от частен фонд в държавата. Законът гласи, че това може да се случи най-много до 5 години след пенсиониране. В края на миналия месец изпълнителният директор на пенсионно осигурително дружество Владислав Русев обясни, че ако решат да получават средствата си от универсалния фонд, то НОИ ще намали възнагражденията с 20%

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Военните заводи на „Арсенал“ подновяват работа

Двата военни завода на "Арсенал" в Казанлък и в Мъглиж, възстановяват работа от понеделник, 30 март, съобщи bTV. Деветте хиляди работници и служители бяха пуснати две седмици в отпуск като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Седма жертва на COVID-19 у нас

Коронавирусът взе седма жертва у нас. Починала е 73-годишната жена, която бе настанена за лечение в благоевградската болница. Това потвърди за NOVA директорът на лечебното заведение.