Законопроект събужда притежателите на „спящи акции”

Законопроект събужда притежателите на „спящи акции”

Собствениците ще имат 1 година за прехвърляне на книжата, няма да има такси

Законопроект събужда притежалите на лични сметки за безналични ценни книжа или т. нар. „спящи акции”. Идеята е собствениците да се обърнат към инвестиционните посредници, за да обновят своите данни и да прехвърлят акциите си.

Смеките се водят в централнсия регистър на „Централен депозитар” АД. Целта на законопроекта е да се активизират притежателите на тези ценни книжа, при които не е имало никакво движение през повече от 15 години. Акционерите ще може да прехвърлят акциите си по клиентски подсметки към инвестиционен посредник. Ако това не се направи, то акциите ще станат част от специално създаден инвестиционен фонд, в замяна на което лицата ще получат дялове от фонда. Те ще са равностойни на притежаваните от тях акции. Ако в рамките на 5 години няма интерес, то ще бъде определена парична равностойност на дяловете, която ще може да бъде получена в рамките на други 5 години. Ако и тогава не се предприемат действия, то средствата ще бъдат

внесени в държавния бюджет.

В законопроекта се предлагат мерки и по отношение на акциите от масовата приватизация, които не са допуснати до търговия на регулиран пазар. Тези акционери трябва да се явят пред инвестиционен посредник  или пред Централен депозитар за актуализация на данните си. Ако не го направят в рамките на 1 година, средствата им ще бъдат прехвърлени в портфейл, управляван от управляващо дружество, с цел съхранение и управление на тези акции за срок от 5 години. Ако отново няма интерес, след изтичане на 5-годишния срок, дружеството ще е задължено да продаде акциите, а паричната им равностойност ще бъде прехвърлена в специална парична сметка. Тя ще бъде на разположение на лицата в срок от още 5 години. Така реално „спящите акционери” ще получат около 11 години, в които да предприемат действия. Ако не си обновят данните, те ще имат 5 години, за да получат определена парична равностойност. Ако не го направят, средствата отново ще бъдат прехвърлени в държавния бюджет.

Управляващото дружество на инвестиционния фонд, както и управителя на портфейл ще бъдат избрани от управителен комитет, в който ще вземат участие всички заинтересовани страни. Предлага се инвестиционните посредници

да освободят от такси и комисионни

услугите по прехвърляне на акции. Това включва „Централен депозитар” АД, „Българска фондова борса” АД и други инвестиционните посредници. Идеята е разходите на притежателите на спящи акции да бъдат сведени до минимум. Освен това се предвижда да бъде създадена информационна кампания след влизането на закона в сила.

Законопроектът е публикуван за обсъждане, като крайният срок за приемане на мнения и предложения е 14 юни.

Припомняме, че в началото на 2019 г. финансовото министерство публикува подобен документ с име „Концепция за личните сметки, водени от ЦДАД”. Една от разликите между него и законопроекта е, че се предвижда акционерите да не бъдат таксувани от инвестиционните посредници. Всеки желаещ може да провери дали е собственик на „спящи акции” чрез ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК), издаван от приходната агенция. Проверката става чрез портала https://ewallet.csd-bg.bg .

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.