Лотарийните игри с изключението на томболи, бинго, кено и други подобни, ще се организират само и единствено от държавното предприятие „Български спортен тотализатор”. Това приеха на първо четене депутатите в парламента с промените в Закона за хазарта, внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Той бе подкрепен от 116 депутати, 2-ма бяха против, а 68 гласуваха "въздържал се".

Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети. Данъчните ставки да се изравнят, пише още в промените.

Новият законопроект гласи още, че  органите за управление на тотото ще се назначават от министъра на финансите и на спорта, като мотивът на вносителя е, че по този начин по-добре ще се гарантира финансовата им отговорност. В мотивите си вносителите се позовават и на законово уреденото правило, че от приходите за хазарта трябва да се заделя за спорт. В момента обаче такива пари в хазната влизали само от спортния тотализатор - 27% от печалбите му, не и от останалите хазартни оператори, посочват вносителите. Именно с тези промени щели да влязат повече пари в хазната, които да отидат за спорт и изграждането на нови спортни бази.

По време на дебатите вносителят Валери Симеонов заяви, че с промените се цели въвеждането на по-строги мерки за лотарийните игри. Той изтъкна, че според криминалната статистика се увеличават престъпленията заради хазартна зависимост, като заяви, че това било болестно състояние. Той отговори на критиките, че се разпределяли дялове в сектора, като заяви, че такива намеци за преразпределяне на бизнеса били неоснователни. По думите му било общ дълг да се опази здравето на гражданите и най-сигурният начин бил игрите да се извършват единствено от държавата.

Симеонов отново напомни, че в много европейски държави е наложен държавен монопол в сектора.

БСП дадоха да се разбере, че няма да подкрепят закона. Социалистът Румен Гечев изрази мнение, че проверката на частния хазартен бизнес била поръчана. „С кого взаимодейства Комисията по хазарта - с НАП", подчерта социалистът. Комисията по хазарта и НАП били на подчинение на министъра на финансите Владислав Горанов, а експертите там или били калинки, или си затворили не едното, а двете очи. „Цялата държавна власт е в комисията по хазарта”, каза Гечев. 

От опозицията изтъкнаха още, че промените противоречали на Конституцията, а от своя страна Симеонов ги посъветва да сезират Конституционния съд, ако смятат така.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Парламентът одобри окончателно промените в извънредното положение (ОБЗОР)

Парламентът прие на второ четене промените в  Закона за мерките при извънредно положение. По новите правила на НС, депутатите гласуват след като приключат дебатите по всички точки на две групи, като има 30 минути почивка между гласуванията.

Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията

Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата - това твърди бивш шеф на IT отдела на Софийския градски съд.

Решено: Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Депутати и министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции, и ръководителите на политическите кабинети, ще бъдат без заплати считано от 1 април до края на извънредното положение. Такава редакционна поправка предложи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в решението за замразяването на депутските заплати.