Всеки съсобственик в жилищна кооперация рискува да бъде избран за домоуправител доживот, като причината е в пропуски в сега действащия Закон за управление на етажната собственост (ЗУЕС), приет в края на мандата на кабинета на Сергей Станишев, точно преди 10 години.

Във въпросния нормативен документ няма клауза по какъв начин може да бъде отказано избирането, ако човек не е болен или дълго отсъства от имота. Подобен е случаят със зъболекаря Асен Маринов, обитаващ апартамент в малка, изградена преди 9 години кооперация със 7 съсобственици в столичния кв. Бояна. Него го

избират за домоуправител в негово отсъствие

без дори да го попитат дали има възможност да поеме този ангажимент или не и дали иска. След това той успява да свика ново общо събрание, но не успява да убеди съседите си, че не желае да е домоуправител, и е поискал да се изчака, защото има малки деца. Той вече води 2 дела за обжалване на въпросните решения на събранията на етажната собственост. „В общината съм обявил, че водя две дела. В момента не се занимавам да съм домоуправител, защото според моите адвокати не съм избран по надлежния ред“, обясни той за „Монитор“. „В ЗУЕС се казва, че може да се откаже да бъде човек домоуправител по болест или при трайно отсъствие. Не е дефинирано обаче какъв е срокът, за да се приеме това отсъствие за трайно. При мен казусът е по-интересен, защото не съм присъствал на събранието, на което съм избран. Това обаче нямало особено значение. Законът по този въпрос не казва нищо и могат да изберат на практика всеки против волята му. На другото събрание ми казаха, че решението било вече гласувано, не може да се променя и да си наема човек, който да ми върши работата като домоуправител. Това обаче според мен е абсолютно противозаконно“, твърди зъболекарят. По думите му

казусът е от декември 2018 г.

а в кооперацията живеят 7 семейства в 9 жилища и има предпоставки за разделяне на лагери и манипулации. „В тази сграда се водят вече 7 - 8 имотни дела“, добавя Маринов.

Според юриста Борис Кумпиков на зъболекаря от Бояна му остава единствено да обжалва решението на общото събрание. „Но не виждам на какви основания, защото това е и право да си домоуправител, но и задължение. С довода, че има малки деца, няма да спечели делото. Донякъде и другите са прави. Те може също да са заети. Ако всички в блока са с деца, какво да се прави? Ако се опрости системата, функцията на домоуправителя няма да тежи на хората“, коментира случая той.

„Въпросният закон не си изпълнява целите и няма връзка с реалния живот. Сега се готвят промени, но спасението е в изцяло нов закон, който трябва да е прост и ясен, императивен и корпоративен. Да се предвидят не само санкции, а и механизъм, за да може да работи“, предлага той. По думите му общите събрания са една глупост, работила при соца, защото хората са били организирани от ОФ, профсъюзи и всякакви други масови политически организации. Освен това според него трябва да се имат предвид и много празни жилища в блоковете.

Кумпиков смята още, че в момента законът обхваща

всички видове сгради, без да се отчита спецификата

Юристът се чуди защо вече 10 години не е бил направен елементарен типов софтуер за сметките на етажната собственост, който да се ползва от домоуправителите. Така всички съсобственици могат с персонални пароли да влизат и да проверяват финансовото състояние на общата каса.

По думите му друга слабост на ЗУЕС е, че професионалните домоуправители не вършат работа, защото например не могат да извадят изпълнителен лист, ако някой съкооператор не си плаща таксите за входа или вноските за фондовете за поддръжка.

Според Иван Велков от Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) Законът за управление на етажната собственост, приет точно преди 10 години, рамкира само основата на тази материя и затова е наложителна една негова актуализация, осъвременяване и прецизиране. „В него редица възможности, успешно прилагани в корпоративния сектор, където са много ясни нуждите и интересите на заинтересованите страни,

са само пожелателно загатнати и направо липсващи

Нужни са ясни текстове, с детайлизиране не само на задълженията, а и на правата и отговорностите и на домоуправителите, и на институциите, и на комуналните доставчици на услуги, и оттам на решенията, приложими за цели сгради, за да се постигне икономия на мащаба и оптимизация на ресурсите. Накратко - необходима е рязка и всеобхватна професионализация на всички: потребители и фирми, домоуправители и общински служители“, предлага той.

Най-вероятно през есента ще станат известни промените на ЗУЕС, които на практика ще представляват нещо като основен ремонт на нормативния документ.

Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имотите в строеж в София може да поевтинеят до 10%

Имотите в строеж в София може да поевтинеят с между 5 и 10% през 2020 г. Това прогнозира голяма консултантската компания в доклад за състоянието на имотния пазар. Като основна причина за намаляването на цените на новопостроените имоти пък експертите изтъкват нарастващото предлагане от частни лица, или т.нар. „вторичен пазар“.

Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

В сайтовете за имоти масово има повтаряне на оферти за едни и същи имоти. Пример е обявата за просторен апартамент от 585 кв. м в идеалния център на София, предлаган за 1,5 млн. евро. Предложението само в един сайт се повтаря цели 9 пъти. Друга оферта за жилище отново в центъра на столицата се повтаря също, но само още 2 пъти

703 978 жилищни сгради имат нужда от саниране

703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на МРРБ.