В последно време стана модерно да се „превеждат“ текстове, писани преди много години. В този стил народната мъдрост за покритото мляко оставащо недосегаемо за котката днес може да я „преведем“, като: заключено сирене проверка не го лови. От тази мъдрост се ръководят родните търговци, когато тръгнат проверки по магазините. Просто ги затварят, както се случи на Женския пазар в София.

Редно е да се запитаме на какво се дължи това. Дали пък не ги е страх да не разкрият дълбоко пазени търговски тайни? Или се опасяват да не им поискат нещо под тезгяха? Второто едва ли би станало в присъствието на медиите. Явно нещата опират до качеството на продаваната стока. У нас обикновено храната с лошо качество се предлага на почти вечна промоция. Според млекопроизводители истинско сирене по 6 лв. за килограм няма как да се произведе от мляко. За да стане толкова евтино в него трябва да се сложат всякакви заместители, включително и хидрогенирани растителни мазнини, получили популярното название палма.

Затова и съвсем логично е като си изкарал на щанда неопаковани буци сирене с палма, но си „забравил“ да го напишеш на етикета и да ги сложиш на отделно място в дюкяна, да се опасяваш от санкция. И, разбира се, да му удариш ключа.

От години мандрите, ползващи само мляко за произвежданите от тях продукти само от мляко, лансират идеята си за силно ограничаване и дори забрана на палмата. За съжаление при наличието на най-мизерни доходи в Евросъюза това в България трудно ще стане. Как с пенсия от 300 лева старите хора ще си купят качествено сирене или кашкавал? Може и да е възможно, но сигурно ще трябва да си ги позволяват максимум 2-3 пъти в месеца. Другият вариант е да си завъдят крава, овца или коза и да си произвеждат биопродукт. Нали вече и това е модерно. На село това би било възможно, но пенсионерите от градовете какво да правят, да се местят в селата ли?

Налагането на ограничения изисква и голям капацитет на проверяващите. Публична тайна е, че малкото хора в хранителната агенция едва ли ще успеят да го направят, дори да са бързи като Супермен. Така всичко остава на съвестта на мандраджиите и търговците. След случая със заключването и опитите да не се допусне проверка едва ли ще си позволим да сме толкова доверчиви. В тази връзка е редно да се запитаме защо в големите градове като гъби след се появиха фирмени магазини на различни производители на всякакви традиционни храни. Някои се шегуват, че такива търговски обекти са повече не само от мандрите в страната, но и от броя на домашните животни, даващи мляко.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Има ли Великобритания резервен план заради Борис Джонсън?

Британската конституция не дава ясен отговор на въпроса, който много британци си задават в момента: какво ще се случи, ако премиерът Борис Джонсън, който бе приет за изследвания в болница, след като прояви симптоми на коронавируса, няма да може да продължи да изпълнява задълженията си на премиер.

Хора с много пари и никакъв морал от години водят битка с Делян Пеевски

Благотворителността, която боде очите (на олигарсите)

Хора с много пари и никакъв морал от години водят битка с Делян Пеевски

Има ли добро, което да може да бъде изкарано зло? Това сигурно ви звучи философски и отвлечено. Но все пак нека опитаме да отговорим на няколко прости въпроса.

Може ли да бъде лош човек, който помага във времена на незапомнена криза? И от друга страна – могат ли да се нарекат добри и морални хора, които смятат, че парите са по-важни от човешкия живот и броят на жертвите на коронавируса е без значение, ако собственият им бизнес оцелее?