Зайците се угояват с житни  добавки

Хранене през зимата

Зайците се угояват с житни добавки

Внимавайте да не затлъстеят по-старите животни

Зимното хранене на зайците започва от ноември, когато тревата навън намалее.
Тогава дажбата трябва да се допълни със сено и зеле.

 Зайчетата за месо, които не са достигнали необходимото кланично тегло, се угояват с житни добавки. Често засятата междинна култура дава възможност да се предлага зелен фураж до първия сняг, като дажбата се допълва с моркови или с цвекло.
Фураж
Сеното с понижено качество се компенсира с малки количества концентриран фураж или с пшеница. Всички млади животни, които не са предназначени за разплод, трябва да са годни за клане до коледните празници. Това може да се постигне чрез добавянето на пшеница, картофи или концентриран фураж.
Стадо
Когато в стадото се намират само животни за разплод, през следващата година – до март, те трябва да бъдат в най-добро телесно състояние. При по-старите животни това не е много лесно постижимо поради риска от затлъстяване.
Проблемът се решава чрез по-значително намаляване на количеството на фуража. Затлъстелите зайкини трудно забременяват през пролетта и броят на малките зайчета не е достатъчен. Късно родените малки трябва да се хранят интензивно, за да достигнат стопанска зрелост до март или април на следващата година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.