Зайците обичат на хладно

Оптималната температура – от 14 до 18°С

Зайците обичат на хладно

Размножават се на светло

При отглеждане на зайците на закрито ражданията на зайкините се планират през цялата година независимо от сезона.

 За да се използват ефективно помещенията, клетките се нареждат на 1, на 2 или 3 етажа. Едноетажното разположение се препоръчва за зайкините с оглед по-леко да се обслужват, когато са с приплодите. Дву- и триетажното разположение на клетките е подходящо за подрастващите зайци.
Температурата в закрития тип зайчарник трябва да се поддържа от 8 до 25°С. При отклонения от тези температури при по-ниски от 8°C разходът на фураж за единица прираст рязко се увеличава, а при температури над 25°С прирастът рязко намалява. За оптимална температура за зайците се смята интервал от 14 до 18° С.
Влажността на въздуха трябва да бъде 70-75% - както ниската, така и високата влажност се отразява неблагоприятно на зайците.
Вентилацията
Вентилацията (естествена или изкуствена) трябва така да бъде изчислена, че да осигурява 6-кратна обмяна на въздуха през зимата и 14-кратна през лятото, или 7-8 куб. м въздух на 1 кг живо тегло през лятото и 1,5-2 куб. м въздух през зимата за 1 кг живо тегло. Скоростта на движение на въздуха на равнището на клетките не трябва да превишава 0,3 м/сек. При по-висока скорост на въздуха зайците масово страдат от простудни заболявания. При правилна вентилация на помещението съдържанието на вредни газове трябва да не бъде по-висока: за амоняка - 0,01 мг/л въздух, на въглеродния двуокис - 0,2%, а на сероводорода – 0,001 мг/л.
Желателно е вентилацията да бъде под налягане, т.е. изсмукваща. Всмукващите ръкави на въздуховодите да бъдат на 30-35 см от равнището на пода.
Ден
Продължителността на светлинния ден в закритите помещения също е от съществено значение. Тя се изменя в зависимост от възрастта и физиологичното състояние на животните. По време на случната кампания се препоръчва продължителността на светлинния ден да бъде 16-17 часа, а силата на осветлението - 100 лукса; по време на бременността и лактацията - 14-15 часа и 50-60 лукса, а при зайците за угояване - до 8 часа и 25 лукса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.