Захарта на едро скочи с 27ст, а масовият кашкавал „Витоша” - с почти половин лев за година спрямо първата седмица на миналия февруари, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Сега минималната цена по тържищата на захарта е 1,29 лв./кг, срещу 1,12 лв. преди 12 месеца. Най-голямо покачване на захарта в страната на годишна база е отчетено в Бургас - от само едно левче на 1,65 лв./кг, като така морският град става номер едно по най-висока цена на продукта в страната.

С 20 и повече стотинки е скокът на минималните цени на захарта още в Плевен (1,20 лв./кг), Добрич (1,16 лв./кг), Кърджали (1,27 лв./кг) и Ямбол (1,27 лв./кг. В София най-ниската стойност на борсата е само с 10 ст. по-висока и достигна 1,20 лв./кг. В Ловеч пък е отчетено понижение от 15 ст. до 1,45 лв., сочи статистиката.

Минималната цена на кашкавал „Витоша” на годишна база отчита ръст в рамките на 45 ст. от 10,13 лв./кг на 10,58 лв. Най-големият скок с 3,80 лв./кг – от 7,80 на 11,60 е отчетен в София. На второ място по поскъпване се нарежда Плевен, където миналата година млечният продукт се е предлагал на едро по минимум 7 лв./кг, а сега достига 10,50. С най-висока цена обаче в края на последната седмица на масовия кашкавал е Хасково с ниво от 12,40 лв./кг, като

 

спрямо началото на миналия февруари поскъпването е с 1,30 лв.

 

на кило. Сега с цени от и над 12 лв./кг на едро са още Враца - 12,10 лв./кг и скок за година от 2 кинта, Смолян - 12,00 лв./кг и ръст от левче, Хасково – 12,40 лв./кг и поскъпване от 1,30 лв./кг.

При кравето сирене не се забелязват на годишна база толкова големи поскъпвания. Общо за страната ръстът е 34 ст. Най-голямото нарастване в рамките на 1,30 лв./кг на минималната цена едро от 5,30 на 5,60 е регистрирана в Плевен. Най-високата цена едро от 7 лв./кг бе отчетена в петък в София, като на годишна база скокът е с 1,20 лв./кг. Поскъпване над левче от 5,82 на 6,84 лв./кг е постигнато във Враца.

Спрямо миналия февруари ръст на цената на едро от 40 ст. от 2,40 на 2,80 лв./кг или 16,67% отчитат от ДКСБТ за продукта сирене с растителни добавки.

 

За година зрелият фасул поскъпна с още 27ст.

 

на едро и достигна 3,60 лв. Най-скъпо по 3,80 лв./кг традиционното вариво се предлагаше през миналата седмица на борсите в София, Благоевград и Монтана. В главния град на Пиринска Македония спрямо миналия февруари поскъпването на фасула е 60 ст., а в Монтана - 40 ст. Най-евтино по 2,60 лв. се предлага фасулът в Стара Загора като на годишна база дори е отчетено поевтиняване на едро с 0,60 лв./кг.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БАБХ започва проверки в цялата страна за Великден и Гергьовден

Инспекторите на генцията по храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници.

Топлото най-евтино в Бургас, най-скъпо - в Пловдив

Парното и топлата вода от 1 април са най-евтини за абонатите в Бургас и най-скъпи - в Пловдив. Това показват данните от решенията на енергийния регулатор, с които бяха утвърдени цените на природния газ и топлинната енергия.

Започнаха проверките на „левчета” и железарии в столицата

В изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура, от 31 март 2020 г. инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисия за защита на потребителите (КЗП) започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата.