0

Г оворителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявленията на американския помощник по националната сигурност Джейк Съливан и други официални лица от Вашингтон относно предполагаемите войнствени планове на Русия за Украйна, заяви, че това показва интереса на САЩ към конфликта.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявленията на американския помощник по националната сигурност Джейк Съливан и други официални лица от Вашингтон относно предполагаемите войнствени планове на Русия за Украйна, заяви, че това показва интереса на САЩ към конфликта.

"Истерията на Белия дом е по-показателна от всякога. Англосаксонците имат нужда от война. На всяка цена. Провокациите, дезинформацията и заплахите са любим метод за решаване на собствените им проблеми. Валякът на американската военно-политическа машина е готов да премине отново през живота на хората. Целият свят гледа как милитаризмът и имперските амбиции се излагат", каза тя пред ТАСС.

По-рано Съливан заяви, че Русия може да предприеме агресивни стъпки срещу Украйна по време на Олимпийските игри в Пекин. Той каза още, че според оценките на САЩ Русия, в случай на потенциална инвазия в Украйна, може да превземе големите градове на страната, включително Киев.

Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха изявления за възможна руска инвазия в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението.

Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи възможността за провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за използване на сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.