Захариева за репресиите над българи в Македония: Дискриминацията е недопустима

Захариева за репресиите над българи в Македония: Дискриминацията е недопустима

Листите на ГЕРБ са с добър баланс между познати и нови лица, областни координатори, народни представители, хора от гражданската квота. Имаме добър баланс между мъже и жени. Имаме юристи, икономисти, спортисти, учители и предприемачи. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева относно листите на ГЕРБ в Пазарджик по БНТ.

„Ние правим периодичен преглед на нашата управленска, но и на нашата предизборна програма. Това показва, че сме обещавали реалистични неща. В отчетите личи, че някои приоритети са преизпълнени“, заяви Захариева. Като положителен пример тя даде образованието.

„Няма как основни приоритети през следващите години да не бъдат здравеопазването и възстановяването на икономиката. Ние управляваме винаги през криза“, каза вицепремиерът.

По темата за дипломацията тя съобщи, че повечето от дейностите минават през онлайн платформи.

„Слава Богу, европейските лидери успяха да се разберат за план за възстановяване. Със сигурност сме по-добре и светът започва да се възстановява“, каза още Захариева.

Тази пандемия показа, че една страна не може да се справи сама, каза външният ни министър.

„Вече се говори за българския модел – затягане, но и мерки за запазване на работни места", добави тя.

Според Захариева кризата е създала възможност да се мисли за общи политики в сферата на здравеопазването на ниво ЕС:

„Започнахме да говорим за здравеопазването, видяхме колко сме зависими от страни извън ЕС и какви негативни последици има това", обясни външният министър. Тя определи кризата като „голяма възможност“, защото много компании са решили да върнат предприятията си в Европа.

По отношение на българското председателство на ЕС вицепремиерът каза:

„Беше едно добро председателство. Никой не е имал съмнение, че ще се справим прекрасно с организацията. Успяхме да постигнем съгласие в областта на законодателството на ЕС. Успяхме да върнем темата за европейската перспектива на нашите съседи. Имаме необходимост да живеем в проспериращ регион", каза Захариева.

Тя коментира и темата със Северна Македония.

„Ние сме последователни в това, което искаме от Република Северна Македония, въпреки че те се изненадаха. Проблемът е в липсата на изпълнението на договора от 2017 година. Имаше раздвижване през първите шест месеца във всички сфери, но след това започна трайно неизпълнение“, каза външният министър.

Тя коментира и въпроса с репресиите над граждани от Република Северна Македония с българско самосъзнание: „Ние съветваме да подадат жалба в полицията. Недопустимо е в 21 век да има дискриминация. Ние виждаме нарушено право на самоопределение на хората, които се определят като българи.“. Захариева беше категорична, че не може да продължава горене на български знамена в Македония.

Относно гласуването на българи в чужбина вицепремиерът каза, че е възможно да има ограничения в различните страни, защото съвпада с Великден в страните от Западна Европа.

"Предвиждаме да открием повече секции в чужбина“, каза министърът.

Тя припомни, че трябва да има 60 заявления, за да се открие изборна секция в чужбина: „ЦИК продължава да събира заявления. Имаме съгласие от 76 държави до момента. Получихме разрешение за всичките 36 секции във Великобритания. Правим всичко възможно. Призовавам хората, които живеят там, да се включат в секционните избирателни комисии“, обясни тя.

Външният ни министър съобщи, че са отворени две нови посолства и две нови консулства.

„За първи път имаме правителство с много ясна програма как да подкрепя българските общности в чужбина – в Македония, Сърбия и Молдова“, обясни Захариева. Като приоритет тя изтъкна възможността за подаване на заявки за лични документи по електронен път за българите в чужбина.

Според нея активността на страната ни на външнополитическата сцена се е увеличила.

„България е видима и може да отстоява интересите си", каза още Захариева. Тя коментира и решението на президента да се обърне към конституционния съд за въвеждането на фигурата на разследващ главния прокурор.

„Не виждам сериозност на мотивите", обясни външният ни министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.