Захариева на срещата на външните министри от Берлинския процес

Захариева на срещата на външните министри от Берлинския процес

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Варшава за участие в среща на министрите на външните работи от Берлинския процес, която ще се състои на 11 и 12 април 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Форумът има за цел да подготви Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани през юли в Познан, както и да направи преглед на постигнатото по време на срещата на върха в Лондон през юли 2018 г. Ще бъдат обсъдени постиженията и предизвикателствата пред страните от региона.

По време на първия ден от срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес ще бъде обсъдена темата за младите хора от Западните Балкани и ЕС - предизвикателствата, пред които са изправени, и ролята им в Европа. На 12 април министрите ще фокусират разговорите върху двустранните въпроси в региона.

Европейската перспектива за Западните Балкани е основен приоритет в българската външна политика и бе и един от четирите приоритета на председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Стратегията за Западните Балкани, приета от Европейската комисия през февруари 2018 г., подчертава необходимостта от по-широк подход към взаимното разбирателство и по-силната подкрепа от ЕС за вътрешните мерки, които го насърчават. Този ангажимент беше поет по време на българското председателство на Съвета на ЕС в декларацията на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София през май 2018 година.

Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, и държавите членки на ЕС - Германия, Франция, Австрия, Италия плюс две държави-членки на ЕС от региона - Хърватия и Словения.

Поканите към България за срещите на Берлинския процес са признание за активната роля и значим принос на Българското Председателство на Съвета за засилване на сътрудничеството на ЕС с 6-те партньори от Западните Балкани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.