Захариева: Кратките пътувания до Великобритания  ще са без визи 

Захариева: Кратките пътувания до Великобритания  ще са без визи 

Със или без сделка за Брекзит, краткосрочните пътувания до Великобритания ще са без визи. Това коментира в кулоарите на парламента външният министър Екатерина Захриева. Тя припомни, че още 2018-та са развили трите възможни сценария, сред които и най-лошият - напускане на Великобритания без сделка.

По думите и планът за действие е бил приет още в средата на миналата година, а от септември всички институции са приканени с писмо от мен да актуализират отново всичките варианти с фокус върху третия сценарий.

Захариева припомни още, че ЕК миналата година е променила директивата и гражданите на Великобритания и ЕС ще пътуват безвизово, когато става дума за краткосрочните посещения.

 „Правителството на Великобритания пое ангажимент, че независимо дали ще се постигне сделка или не, европейските граждани, говоря за българите, които живеят там, ще запазят правата си, както са договорени. Това важи за тези, които към датата на напускане са във Великобритания. В споразумението беше договорен почти двегодишен преходен период, в който и гражданите, които отидат тогава да живеят във Великобритания и през този период щяха да се ползват с такива права. Ако няма сделка, това няма да важи за този период“, допълни Захариева. 

По време на парламентарният контрол пък Захариева уточни, че предстои отваряне на нов офис на консулството в Лондон, за да има повече места, в които българите да подават документи.

През 2018-та пък посолството е започнало организиране на информационна кампания сред българската общност. От началото на година са проведени две срещи, а средата на тази  са предвидени още 20. Британските граждани в България пък са около 4000. 

Иначе всички ведомства са направили анализ какво ще се измени и какво следва при евентуално излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Захариева допълни, че единственото неудобство за живеещите във Великобритания българи към момента на излизане на страната от ЕС, е нуждата от пререгистрация. Във връзка с нея съставът на посолството на България е бил увеличен,, именно затова ще се отвори и новия офис в Лондон.  Външният министър отбеляза, че за момента не се забелязва връщане на българи у нас заради Брекзит, каквито очаквания е имало.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.