Захариева и външните министри на ЕС обсъдиха партньорство със САЩ и Близкоизточния мирен процес

Захариева и външните министри на ЕС обсъдиха партньорство със САЩ и Близкоизточния мирен процес

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес видеоконферентно заседание на Съвет „Външни работи“. Водещи теми от дневния ред бяха отношенията ЕС - САЩ, ситуацията в Нагорни Карабах, Близкоизточният мирен процес. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министрите обсъдили перспективите за развитие на стратегическото партньорство между ЕС и САЩ при администрацията на избрания за президент на САЩ Джо Байдън. Общо било мнението, че развитието на силната Трансатлантическа връзка е основен приоритет за Съюза. Захариева на свой ред заявила, че ЕС трябва да бъде проактивен и да предложи конкретни приоритети в дневния ред на сътрудничеството между ЕС и САЩ. 

По време на срещата участниците приветствали постигнатото с посредничеството на Русия на 9 ноември споразумение между Армения и Азербайджан за прекратяване на огъня в региона на Нагорни Карабах. Те подчертали  необходимостта всички регионални фактори да се въздържат от действия, които биха могли да застрашат примирието.

Захариева изразила пълна подкрепа за Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели за възобновяване на усилията за постигане на всеобхватно и устойчиво решение на конфликта. Тя призовала в дневния ред на някои от

следващите заседания на Съвет „Външни работи“ да бъде включена дискусия по т. нар. замразени конфликти.

Първите дипломати на ЕС обсъдили  и с палестинския външен министър Риад ал Малки перспективите за развитие на отношенията с Палестина и възможностите за постигане на напредък в Близкоизточния мирен процес. България, Австрия, Хърватия и Чехия направили съвместно изказване, в което приветствали решението на Палестина за възобновяване на сътрудничеството с Израел, като подчертаха важността на координацията в областта на сигурността.Потвърдена била позицията в подкрепа на решение на Близкоизточния конфликт на основата на две държави, като всички отворени въпроси бъдат решени чрез преговори между двете страни.

Във връзка със ситуацията в Беларус върховният представител Жозеп Борел информирал за напредъка в прегледа на отношенията между ЕС и Беларус. Министрите обсъдили възможността за разглеждане на нов пакет от санкции в отговор на продължаващите репресии и нарушения на човешките права в страната.

Захариева изразила подкрепа за приемане на нов пакет от ограничителни мерки спрямо Беларус.

Участниците в Съвета изразили безпокойство от ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие, като препотвърдиха пълната солидарност с Гърция и Кипър.

Категорична била позицията, че

всички отворени въпроси трябва да бъдат разрешени при спазване на принципите на добросъседските отношения

и на основата на международното право.

Министрите обменили идеи за по-нататъшно утвърждаване на водещата роля на ЕС в отстояването на ефективното многостранно сътрудничество. Те се обединили около виждането, че предизвикателствата от пандемията от COVID-19 налагат засилено сътрудничество на международната общност с централна роля на ООН. Дискусията постави началото на процес на изготвяне на стратегически документ на ЕС по темата, който ще бъде приет през 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.