Захариева: Реформата в съдебната система ще продължи и след падането на мониторинга
2

Захариева: Реформата в съдебната система ще продължи и след падането на мониторинга

“Реформата в съдебната система е процес и независимо дали има или няма механизъм ще продължи. Това е процеес, който не се прави заради Брюксел, Берлин или Париж, а заради българските граждани и съдебната система”. Това обяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод съобщението от ЕК, че страната ни е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на препоръките по мониторинга на ЕС над областта правосъдие и вътрешен ред. На брифинг в Министерския съвет, заедно с нея изявление направи и вътрешният министър Младен Маринов.

Захариева припомни, че това е 18 доклад на Комисията и припомни, че за първи път през 2017г. Брюксел направи равносметка на постиженията ни и излезе с конкретни 17 препоръки по шесте показателя. Година по-късно, по думите на Захариева, първите резултати са били на лице като ЕК констатира, че България е изпълнила част от препоръки и на тази база надлюдението на 3-те от 6-те показателя беше прекратено.

“Днес Европейската комисия ясно и категорично заявява, че постигнатия от България прогрес в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен, за да отговори на ангажиментите, които страната ни е приела при влизането си в ЕС”, обяви вицепремирът. Тя обясни, че механизмът е създаден с решение на ЕК и само така може да бъде премахнат, но преди това комисията ще изпрати доклада до Съвета на ЕС и ЕП.

Захариева не пожела да посочи точна дата кога може да бъде премахнато наблюдението над страната ни. Не изключи варианта обаче това да стана при следващия мандат на ЕК. “До края на мандата на тази комисия остава малко време, така че не мога да посоча дали ще стане в рамките на този мандат”, каза Захариева.

От своя страна външният министър Младен Маринов допълни, че държавата ще продължи да усъвършества системата за борба с организираната престъпност. “Докладът в момента показва, че сме достигнали нива, които ни гарантират доверие, постигнати са трайни резултати, насочени към целта да дадем сигурност на българските граждани, да отговорим на обществените очаквания, да утвърждаваме доверието към МВР и службите, които противодействат на престъпността”, коментира Маринов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.