Загубата на обоняние след зараза с COVID-19 се възстановява до една година

Загубата на обоняние след зараза с COVID-19 се възстановява до една година

Загубата на обоняние (аносмия), свързана със зараза с COVID-19, се възстановява до една година, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в издание на Американската медицинска асоциация.


За целите му специалисти от университета на Страсбург под ръководството на Марион Рено са проследили възстановяването на 97 души, при които коронавирусната инфекция е протекла тежко. Изследователите са стигнали до извода, че загубата на обоняние, свързана със заболяването, рядко продължава повече от 12 месеца.
Изследваните на лица са страдали от остра аносмия в продължение на повече от седмица до година.
Загубата на обоняние е един от характерните симптоми на коронавирусна инфекция, засягащ между 33 и 69 процента от пациентите. В повечето случаи то се връща една до две седмици след възстановяване, но понякога липсата му продължава по-дълго.

В хода на изследването специалистите периодично са тествали участниците, които също така е трябвало да отговарят на въпроси относно възвръщането на обонянието им. Паралелно с това изследователите са проследили и други дългосрочни симптоми на Ковид-19, включително кашлица, постоянно главоболие, проблеми с дишането.
Резултатите от изследването показват, че при повечето пациенти обонянието се е върнало до една година след възстановяване от заболяването. През първите четири месеца от наблюдението обонянието се е възстановило при 83 процента, а след осем месеца - при 96,1 процента от участниците.
Интересното е, че около половината от пациентите субективно са смятали, че обонянието им не се е възстановило, въпреки факта, че това е посочено ясно от обективни тестове за възприемане на миризми.
Само двама от участниците в изследването са страдали от "необяснимо дълга" загуба на обонянието.
Според Марион Рено и колегите резултатите от проучването показват, че коронавирусната инфекция рядко води до развитието на постоянна аносмия или частична загуба на обоняние.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.