Загробват  античен некропол с китайски гранит

Загробват античен некропол с китайски гранит

Откритите през т.г. в хода на спасителни археологически разкопки над 40  гроба  от античния некропол на Верея- Августа Траяна в същинския център на Стара Загора ще бъдат до няколко дни „загробени“, за да продължи поставянето на китайския сив гранит, съобщиха изпълнителите на многомилионния проект за модернизацията и обновяването на площадното пространство в Града на липите.

Спечелилата обществена поръчка фирма се позова на препоръки, направени от експертната комисия от националния институт за опазване на недвижимите културни ценности при МК.  Специалистите преценили че на този етап артефактите ще трябва да бъдат покрити с геотекстил и пясък, при възможност някой ден те щели да бъдат извадени отново на „светло“.

Старозагорци са скептици, че това ще стане в обозримо бъдеще и припомнят, че по аналогичен начин бе процедирано с уникалните римски мозайки от термите зад античния форум.Близо 400 кв м мозайки останаха под еднометров слой пясък поради невъзможност в онзи момент да бъдат заделени около 100 000 лв за защитна сграда, където да бъдат експонирани.И ако там пясъкът сравнително лесно ще бъде отстранен, то на площада в центъра на града премахването на скъпата гранитна настилка ще бъде почти невъзможно, коментират урбанисти.

От администрацията обещават в хода на строително-ремонтните работи да проектират поне подход към откритата преди повече от 4 десетилетия римска куполна гробница, която се намира в приземието на общината и на практика е недостъпна за посещение.

Тази гробница фигурира под №39 в регистъра на паметниците с национално значение на територията на Старозагорска област редом с обекти като  градската крепостна стена, неолитните жилища и западната градска порта, напомнят специалистите и недоумяват защо при сегашната мащабна реконструкция на площада и централната градска улица „Цар Симеон Велики“ не се направи необходимото за реставрацията и показването й пред старозагорци и гостите на града.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.