0

С наближаването на зимата вероятно се чудите дали оранжерията ви е в изправност. Дали е необходимо да я отоплявате зависи от климата на мястото, където живеете, както и каква реколта отглеждате.

С наближаването на зимата вероятно се чудите дали оранжерията ви е в изправност. Дали е необходимо да я отоплявате зависи от климата на мястото, където живеете, както и каква реколта отглеждате.

Необходимостта от отопляване зависи и от качеството на самия парник.

Ако оранжерията ви има нужда от отопляване, има няколко начина, които ще ви спестят пари.

Легла

Един прост и лесен начин да увеличите, макар и малко, градусите в парника, е да направите т.нар. топли легла. Те представляват повдигнати легла, пълни с пластове органични материали като слама и конски тор, и с тънък пласт компост или почва отгоре. В тях може да отглеждате различни видове растения. При разлагането си органичните материали отделят топлина. Така топлото легло се превръща в бюджетна алтернатива за отопление на парника. За постигането на оптимален ефект съотношението между материалите, които отделят топлина, и горния слой, в който се засаждат растенията, трябва да бъде 3:1. По този начин може да се постигне температура от около 23 градуса по Целзий. За да топли и в най-студените дни, леглото трябва да се покрие със стар стъклен прозорец.

Алтернатива

Ако вашата оранжерия е малка, може да изберете и друга евтина алтернатива. Поставете няколко чаени свещи под керамична саксия. Така можете да отоплявате парник с малка площ. Разбира се, трябва внимателно да боравите с открития пламък и да спазвате всички правила за безопасност.

Друга оригинална идея за затопляне на парника е да пуснете в него кокошките. По този начин ще използвате за затопляне на въздуха топлината, която отделя тяхното тяло и техните екскременти.

Материали

За да поддържате температурата в парника, също така трябва да сложите в него материали с висока термална маса. Такива са – пръст и глина, камъни, вода, тухли и керамика. Когато поставите повече такива материали в парника, вие ще можете да събирате и съхранявате повече енергия и да регулирате температурата. Колкото повече термална маса има в парника, толкова по-хладен ще е той през лятото и по-топъл през зимата. Най-лесният начин е да сложите в него варели, кофи или други контейнери за вода. Прибавете камъни, тухли и т.н.

Изолация

Същевременно може да помислите и за допълнителна изолация на парника, за да предотвратите загубата на топлина от него. Стъклото и пластмасовите структури се затоплят бързо. Помислете за изграждането на вътрешен пласт под стъклото или пластмасовата конструкция като между него и външната структура трябва да има въздушен джоб. По този начин топлината ще се задържа през цялата зима. Някои градинари използват и фолио с балончета. Ако нямате време или възможност да изолирате парника, можете да направите това с отделни растения. За целта използвайте стар текстил като чаршафи или покривки, стари туби от минерална вода и т.н. Можете да използвате и мини политунели за отделните редове. Също така добавете мулч, който да предпазва корените на растенията.