Заетостта у нас над средната на Евросъюза

Заетостта у нас над средната на Евросъюза

Заетостта у нас над средната на Евросъюза, сочат данни на Евростат. В България нивото й е 72,6 на сто.

Равнището на заетостта сред населението на възраст от 20 до 64 години в ЕС е било 71,9% през първото тримесечие на 2021 г. Така нареченото отпускане на пазара на труда (във възрастовата група 20-64 г.), което обхваща всички хора с неудовлетворена нужда от заетост, възлиза на 14,8% от разширената работна сила. Основният му компонент е безработицата, която е 7,1% от разширената работна сила.

Заетите на непълно работно време са 3%. Онези, които са на разположение за работа, но не търсят работа, са 4,1 на сто, а тези, които активно търсят работа, но не са на разположение да започнат работа, са 0,7%. Всички дялове са процент от така наречената разширена работна сила.

Сред държавите членки най-високи нива на заетост през първото тримесечие се наблюдават в Нидерландия (81 на сто), Швеция (79,5%), Чехия (79,4 на сто) и Естония (79,4 на сто).

Най-ниска заетост е отчетена в Гърция (58,3 процента), Италия (61,1 на сто) и Испания (66,6%). Тези три държави показват и най-високи нива на отпускане на пазара на труда - съответно 25,1 на сто, 25% и 25,2%.

Общото отпускане на пазара на труда е най-ниско в Чехия (4,4%), Малта (6,1 на сто) и Полша (6,7 процента).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.