В Стара Загора: Експерти отложиха за пореден път дело за убийство

В Стара Загора: Експерти отложиха за пореден път дело за убийство

На 25 юли се навършват 5 години от смъртта на Боньо Фаса, ден по-късно беше задържана извършителката, ученичка от старозагорска гимназия

Заетостта на експерти отложи за пореден съд дело за убийство на 62- годишен криминално проявен старозагорец , по което обвиняема е 18-годишна тогава ученичка.

Юристи в Града на липите вече са се отказали да броят за кой път съдебното разследване се отлага във времето, но пък припомнят, че досъдебната фаза се проточи цели 31 месеца преди да се стигне до разпоредителното заседание. Само за последните три месеца това е третото отлагане заради ангажимент на вещите лица, които трябва да прочетат заключенията си по многобройните експертизи и да бъдат разпитани пред съда.

Казусът е от 25 юли 2016-а година, когато в дома си на старозагорската улица „Чая“ №44 Богдан Динев, познат като Боньо Фаса издъхва от остра кръвозагуба в резултат на срязана с нож аорта на дясното бедро. Денонощие по-късно, придружавана от адвокат в полицията се предава извършителката Мария Гиздева, по него време ученичка последен клас в местната Търговска гимназия. Тя прави частични самопризнания за случилото се в дома на 62-годишния рецидивист. Три дни по-късно тийнейджърката излиза на свобода срещу парична гаранция от 500 лв. Образувано е досъдебно производство, прераснало в наказателно дело две години по-късно. По него девойката има повдигнати две обвинения:за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на тежка телесна повреда и за 6 опита да изтегли неправомерно спестявания на жертвата чрез използване на открадната дебитна карта.

Делото по искане на Гиздева се гледа при закрити  врати, на няколко пъти то „зацикля“ по различни причини. Разпитани са били над 40 свидетели, изготвени са множество експертизи, в това число и съдебно-психиатрична/, чиято цел е била да изясни дали извършителката е била вменяема към момента на престъплението. Защитата на Гиздева поиска и разпит на допълнителен свидетел, който в публичното пространство преди време разказва, че дъщеря му е била жертва на насилие от убития.

Старозагорски юристи твърдят, че това е сред най-забавените дела за тежко престъпление в региона въпреки липсата на сериозни причини от процесуално естество. Подсъдимата, която успя междувременно  да се дипломира,  се явява редовно на заседанията, но категорично отказва  да разговаря с медии. В самото начало на процеса подсъдимата твърдеше, че била „подмамена“ от далеч по-възрастния от нея мъж да отиде в дома му под претекст, че искал да й покаже снимки на дъщеря си Изабела, с която от години били разделени.

Казусът „Малка Мария – Боньо Фаса“ периодично събира противоречиви мнения в социалните мрежи. Часове преди да стане ясно, че заседанието от 15 юли е отложено, в една от старозагорските групи се появи пост, чийто автор е написал: „Аз и моето семейство заставаме твърдо зад Мария, като смятаме, че тя е невинна, деянието е било при самозащита. От името на гражданското общество в Стара Загора й благодаря, че отърва града ни от един…фас.Точка!“. Под тези думи обаче мнозина припомниха, че след уж „самозащитата“ Гиздева е задигнала банковата пластика на жертвата и е направила шест поредни опита да изтегли от нея спестяванията му. Дъщерята на жертвата е конституирана като граждански ищец, но на този етап все още няма заявена финансова претенция, установи репортерска проверка за случващото се по НОХД 464/2018. Очакванията са следващото заседание на състава, който заседава при закрити за медиите врати, да бъде през есента.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.