0

З адържан по обвинение в иманярство 58-годишен казанлъчанин настоява да му бъде върнато обратно иззетите при ареста златни накити, за които специалистите смятат , че са били носени от болярка от най-близкото обкръжение на средновековния деспот Елтимир /Алдемир/  /1280-1305 / , по-малък брат на цар Георги І Тертер и управител на Крънското деспотство.

Задържан по обвинение в иманярство 58-годишен казанлъчанин настоява да му бъде върнато обратно иззетите при ареста златни накити, за които специалистите смятат , че са били носени от болярка от най-близкото обкръжение на средновековния деспот Елтимир /Алдемир/  /1280-1305 / , по-малък брат на цар Георги І Тертер и управител на Крънското деспотство.

Арестуваният на 17 ноември 2017 –а година, в хода на спецполицейска акция за пресичане на сделка с ценни артефакти Велчо Велчев е категоричен , че получил накитите от Германия, имал и документи , удостоверяващи  че са придобити легално от законен търг.Мъжът настоява те да му бъдат върнати защото имало опасност да се изгубят или да бъдат подновени, по негови данни от  прокуратурата разрешили бижутата да бъдат предоставени преди да е приключило делото на казанлъшкия исторически музей „Искра“.

Още при задържането на Велчев и приятеля му, съдения за иманярство Евгени Ганчев – Душата от полицията съобщиха, че са иззели безценно съкровище. Според проф. Николай Овчаров намерените в дървено сандъче с кадифена подплата торква, наушници и колие от корнеол и планински кристали са не само накити, но и рангово отличие.

Пак по думите на проф. Овчаров те се родеели с накитите , открити в местността Кастана край Преслав през 1978 г., за които със сигурност се знаело , че са принадлежали на принцеса от Х век. Бижутата са сребърни и имат дебел златен покривен слой, те били изработени от квалифициран ювелир, най-вероятно от тогавашната столица на Византия Константинопол.В джипа на Велков „Дайхацу Фероза“ бяха открити и 7 монети, сечени при императорите Андроник ІІ и Андроник ІІІ /първата половина на ХІV в/ от династията на Палеолозите  и от   Йoaн III Дyкa Вaтaци,  yпpaвлявaл Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222 дo 1254 г.Иззети бяха и няколко капсул-детонатора. Велко Велков е с мярка за неотклонение „парична гаранция“. Насроченото от старозагорския окръжен съд заседание на 12 март бе отложено поради отсъствието на проф. Николай Овчаров, който се оказа нередовно призован.