Задържаха трима бракониери за нападение и побой на горски стражар

Задържаха трима бракониери за нападение и побой на горски стражар

Мерки за неотклонение „задържане под стража” наложи Районния съд във Варна на трима мъже, привлечени като обвиняеми за причиняване на телесна повреда на горски стражар и за употреба на сила и заплахи с цел принуда на орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба.

Съдът уважи искането на прокуратурата и взе най-тежката мярка за процесуална принуда по отношение на тримата обвиняеми Румен А., Орлин Б. и Васил Х., съответно на 30, 37 и 40-годишна възраст. Спрямо тях са предявени обвинения по чл.131, ал. 2 (средна телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на службата или функцията му) и по чл. 269, ал. 1 от НК (употреба на сила и заплашване с цел принуда на орган на властта).

Предвиденото в закона наказание за първото престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години, за второто – до 6 години лишаване от свобода. Престъпленията са осъществени на 26 юли т. г., по време на изпълнение на задълженията на 4 горски стражари на територията на Държавното ловно стопанство „Шерба“, когато установяват група хора, които извършват незаконна сеч в гората и товарят незаконно добитите дърва в автомобили.

 При появата на служителите на горското, нарушителите се обаждат на свои близки, които пристигат на тумба и правят опит със сила и заплахи да се саморазправят с тях. В резултат на нанесени удари е пострадал един от горските стражари, който е със счупена ръка.

Анализът на събраните материали и доказателства по делото дават основание на съда да приеме, че има реална опасност тримата да извършат престъпление или да въздействат върху свидетели.

Предвид начина на извършване на деянието, демонстрираното брутално погазване на закона, липсата на задръжки и безпардонното поведение, спрямо държавни служители, изпълняващи функциите и задълженията си по охрана и опазване на горския фонд, съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение за тримата.

Непоредствено след нападението над горските служители, полицията задържа общо 6 мъже и една жена, участвали в незаконната горска сеч.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.