Още двама с обвинения за кризата в Перник (ОБНОВЕНА)
3

Още двама с обвинения за кризата в Перник (ОБНОВЕНА)

Бившият шеф на ВиК и и.д. кметът на града в ареста за 72 часа

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на още две длъжностни лица за водната криза в Перник и региона. Под отговорност са подведени временно изпълняващия длъжността кмет на града през есента на 2019 г. и бившия управител на ВиК, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. И.д. кметът Севделина Ковачева ще отговаря за длъжностно престъпление, а бившия шеф на ВиК Иван Витанов – за 2 престъпления: умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

Двамата са задържани за 72 часа, наблюдаващият прокурор ще преценява какви мерки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.

Така обвиняемите за кризата вече са трима,

след като преди по-малко от две седмици под отговорност беше подведен бившият вече министър на екологията Нено Димов.

Разследването дотук е показало, че макар да е била писмено уведомена от управителя на ВиК-то, че дебитът и водният ресурс на яз. Студена е силно намален, Ковачева не е изпълнила служебните си задължения по закона за местното самоуправление и наредбата от 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите към водоизночниците и не е предприела необходимите мерки по въвеждане на воден режим в Перник и други 10 населени места в общината, въпреки че това е било предложено от Витанов. Това е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината, категорични са от държавното обвинение.

Бившият шеф на ВиК-то пък ще отговаря за това, че умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз. “Студена“. Според обвинението Витанов не е упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството, на които възложил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник. От това му бездействие е последвало разпиляване на вода за питейно битови нужди, постъпила от яз.“Студена“ във ВиК мрежата на гр.Перник.

Щетите от това деяние на обвиняемия са в приблизително 11 690 000 лв.

Това е цената на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно битови нужди в гр. Перник за инкриминирания период. На Витанов е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз. “Студена“. „Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов, бивш екоминистър) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души“, съобщиха от прокуратурата.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.