Въвеждат задължително разделно събиране на пластмасовите бутилки

С НОВА НАРЕДБА ОТ ДОГОДИНА

Въвеждат задължително разделно събиране на пластмасовите бутилки

Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда въвежда задължителна цена за пластмасовите чаши и кутии от 2023 г., чиято стойност ще се повишава постепенно до 2027 г., когато трябва да достигне 40 стотинки за кутия и 25 стотинки за чаша. Това казва пред БТА Антон Пейчев, държавен експерт в дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ.

Очаква се наредбата да бъде обнародвана идните дни, след като Министерският съвет я прие през изминалата седмица. С нея се транспонира европейската Директива 2019/904, която влезе в сила на 3 юли.

С подзаконовия нормативен акт от следващата година влиза в сила изискването за разделно събиране на пластмасовите бутилки до три литра, като първата изпълнена цел към 31 декември 2022 г. трябва да бъде 30 %, поясни още Пейчев. Въвежда се и задължителна маркировка за продукти като мокри кърпички, дамски хигиенни материали, пластмасови чашки и тютюневи изделия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.