Външно: Глоба 150 евро, ако сте без маска в колата при пътуване в Гърция

Външно: Глоба 150 евро, ако сте без маска в колата при пътуване в Гърция

Задължително е носенето на маски при пътуване с автомобил в Гърция. Това предупреждават от външно министерство, като уточняват, че при неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

От МВнР напомнят, че това е във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен контрол през последните дни. Така носенето на предпазни маски и в автомобил е задължително за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун.

От там изтъкват още, че по информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен.

Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници. При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът също следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.  

За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. 
В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил пък е четирима човека. 

От ведомството напомнят, че в Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус, която може да се види тук.

Областите, които към момента попадат в "оранжевата" зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в "червената" - област Кастория, както и Козани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.