Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) задължи в двуседмичен срок "ВиК Добрич" да премахне вписани арбитражни клаузи в споровете с клиенти като неотговарящи на одобрените общи условия на дружеството, съобщиха от комисията. Причината за решението на регулатора е разгледана жалба в КЕВР срещу "Водоснабдяване и канализация Добрич" АД, в която потребител на дружеството посочва, че служители на "ВиК Добрич" са вписали арбитражна клауза в предварително изготвените бланки за подмяна на водомер.

В правомощията на КЕВР е да одобрява Общите условия на договорите за предоставяне на ВиК услуги на потребителите, уточниха от регулатора. В одобрените Общи условия на "ВиК Добрич" изрично е посочено, че всички спорове между ВиК оператора и потребителите се решават по взаимно съгласие чрез преговори между страните, а при непостигане на съгласие - по реда на Общите условия или по съдебен ред.

Във всички одобрени от комисията Общи условия на ВиК операторите не е посочена възможност спорове между потребители и ВиК оператори да бъдат решавани чрез арбитраж, а само и единствено по съдебен път. Поради това вписването на арбитражни клаузи е нарушение от страна на "ВиК Добрич", тъй като излиза извън обхвата и рамките на одобрените Общи условия на дружеството, изтъкнаха от регулатора.

КЕВР отчита също, че Законът за защита на потребителите съдържа изрични разпоредби относно включването на арбитражна клауза в договор между търговец и потребител. Съгласно чл. 3, ал. 4 от закона арбитражна клауза е недействителна, а съгласно чл. 143, ал. 16 - тя е неравноправна клауза.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.