Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) задължи в двуседмичен срок "ВиК Добрич" да премахне вписани арбитражни клаузи в споровете с клиенти като неотговарящи на одобрените общи условия на дружеството, съобщиха от комисията. Причината за решението на регулатора е разгледана жалба в КЕВР срещу "Водоснабдяване и канализация Добрич" АД, в която потребител на дружеството посочва, че служители на "ВиК Добрич" са вписали арбитражна клауза в предварително изготвените бланки за подмяна на водомер.

В правомощията на КЕВР е да одобрява Общите условия на договорите за предоставяне на ВиК услуги на потребителите, уточниха от регулатора. В одобрените Общи условия на "ВиК Добрич" изрично е посочено, че всички спорове между ВиК оператора и потребителите се решават по взаимно съгласие чрез преговори между страните, а при непостигане на съгласие - по реда на Общите условия или по съдебен ред.

Във всички одобрени от комисията Общи условия на ВиК операторите не е посочена възможност спорове между потребители и ВиК оператори да бъдат решавани чрез арбитраж, а само и единствено по съдебен път. Поради това вписването на арбитражни клаузи е нарушение от страна на "ВиК Добрич", тъй като излиза извън обхвата и рамките на одобрените Общи условия на дружеството, изтъкнаха от регулатора.

КЕВР отчита също, че Законът за защита на потребителите съдържа изрични разпоредби относно включването на арбитражна клауза в договор между търговец и потребител. Съгласно чл. 3, ал. 4 от закона арбитражна клауза е недействителна, а съгласно чл. 143, ал. 16 - тя е неравноправна клауза.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гугъл с мега вложение във възобновяема енергия

Американската компания Гугъл (Google) направи най-голямото в историята си вложение по придобиване на възобновяема енергия за своята глобална дейност. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай на пресконференция в Хелзинки с финландския премиер Анти Рине.

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг (ОБЗОР)

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там. 

Аврамова: Налага се разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарен контрол.