Задължиха търговските вериги да предлагат местна продукция (ОБНОВЕНА)

Задължиха търговските вериги да предлагат местна продукция (ОБНОВЕНА)

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция. Това реши правителството на днешното си заседание, като прие изменение на постановлението, свързано с осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. 

На заседанието си кабинетът прие промени в постановлението, с което това задължение  се вменява на веригите до края на годината и чиято цел е да се осигури достъп и за по-дребни български производители, които сега не са представени в големите магазини.

Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции, съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв., съобщават от пресслужбата на кабинета. 

С текста се въвежда изискване местата за продажба да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

В обща позиция веригите обявиха, че са неприятно изненадани от решението на правителството. Припомняме, че още преди текстът на изготвеното по идея на земеделския министър Десислава Танева постановление да бъде публикуван, предизвика сериозна критика от страна на търговските вериги. На свой ред те приложиха икономически и правни аргументи защо постановлението е неизпълнимо както и такива, свързани с модела им на работа. В обща позиция няколко вериги атакуваха остро земеделския министър, обвинявайки я в защита на интересите на отделни производители. След няколкодневни срещи в Министерския съвет стана ясно, че е постигната договореност между двете страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.