Задължиха парното в Перник да компенсира абонатите си за лошо качество на отоплението

Задължиха парното в Перник да компенсира абонатите си за лошо качество на отоплението

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) задължи „Топлофикация - Перник“ АД да компенсира всички клиенти на дружеството, които са били с нарушено качество на топлоподаването за срок над 48 часа през декември 2020 г. и януари 2021 г., съобщиха от регулатора.

Решението е взето след приемането на доклада за констатациите и изводите от извършената извънредна проверка на топлофикационното дружество. Проверката беше назначена в резултат на медийни публикации и постъпил сигнал на кмета на Община Перник, свързани с влошено качество на топлоподаването.

В хода на проверката от „Топлофикация Перник“ АД е изискан значителен обем оперативни данни и информация - справка за спирания, прекъсвания или продължително влошено качество на топлоподаването и за нарушаване на температурния график за отоплителен сезон 2020/2021 г. – дата, час, продължителност; броя на засегнатите клиенти и броя абонатни станции с нарушено топлоснабдяване; предприети мерки за преодоляване на причините; брой постъпили жалби; доказателства за информиране на клиентите и др.

След извършения анализ е установено, че през декември 2020 г. и януари 2021 г. за продължителни периоди от време е било нарушено качеството на топлоподаването към клиентите на дружеството. Информацията, предоставена от „Топлофикация – Перник“ АД, сочи, че през посочените два календарни месеца са идентифицирани два периода от време, превишаващи срока от 48 часа, в които „Топлофикация – Перник“ АД не е прилагало температурния график за отоплителен период 2020/2021 г. В резултат на това дружеството не е изпълнило показателите за качество на топлоснабдяването, приети от КЕВР - нормите за качество на топлинната енергия и за качеството на търговските услуги. Не е спазен и чл. 18, ал. 2 от Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация – Перник“ ЕАД, съгласно който дружеството се задължава да спазва показателите и изискванията за качество на топлоснабдяването, приети от Комисията. Само за периода 11.01.2021 г. - 21.01.2021 г. с нарушено топлоподаване за различен срок са били общо 5 473 бр. клиенти на дружеството, присъединени към общо 174 бр. абонатни станции.

Съгласно дадените задължителни предписания, в срок до 15.05.2021 г. всички клиенти на „Топлофикация – Перник“ АД с нарушено качество на топлоподаването за периодите от 17.12.2020 г. до 21.12.2020 г. и от 11.01.2021 г. до 20.01.2021 г. трябва да получат компенсация /неустойка/ при спазване на следните условия:

- стойността на неустойката да бъде изчислена на база недоставената в съответната абонатна станция топлинна енергия, за времето над 48 часа с влошени показатели;

- количеството на недоставената топлинна енергия да се изчисли въз основа на реално то потребление в съответната абонатна станция за месец с аналогични метеорологични условия и режим на топлоподаване;

- разпределението на недоставената в съответната абонатна станция топлинна енергия за отделните имоти да е съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба № Е-РД-04-1 от 12 март 2020 г. за топлоснабдяването;

- стойността на неустойката да бъде отразена в съответните месечни фактури на клиентите като топлинна енергия и сума за прихващане, при действаща за периода цена.

В едноседмичен срок след изпълнение на задължителните предписания „Топлофикация – Перник“ АД трябва да предостави на КЕВР информация и доказателства за приложения подход и базови данни при изчисляване на количествата недоставена топлинна енергия, за количеството на изчислената недоставена топлинна енергия – за всеки период и по абонатни станции, както и за приспаднатите суми – общо и по абонатни станции.

Протоколът от проведеното заседание на КЕВР относно резултатите от извънредната проверка на „Топлофикация – Перник“ АД ще бъде публикуван на интернет страницата на регулатора, рубрика „Протоколи от заседания“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.