Притежателите на разрешение за употреба за регистрация на лекарствени продукти, каквито са дистрибуторите на медикаменти ще информират ежемесечно какви количества са внесли от всяка позиция. 

Това става ясно от проект на Наредба за специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, която е публикувана за обществено обсъждане.

Въпросното изискване се отнася за позициите, които са включени в Позитивния лекарствен списък. В него пападат медикаментите, които се реимбурсират напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса.

Дистрибуторите ще трябва да съобщават и за наличните количества в складовете, като се посочва търговското наименование, количеството на активното вещество в дозова единица и лекарствената форма, международното непатентно наименование /INN/, количеството в една опаковка, партидния номер и

уникалният идентификационен номер на лекарството.

Притежателите на разрешение за паралелен внос на лекарства пък, ежеседмично да дават информация за внесените у нас количества медикаменти, включени в позитивния лекарствен списък. Всекидневно обаче те ще уведомяват за предоставените количества на физически и юридически лица. Собствениците на аптеки, както и болниците, които имат такива ще дават също ежедневна информация за доставените им и налични количества медикаменти.

За събиране на въпросната информация ще бъде изградена Специализирана

електронна система. Създаването й ще струва до 300 000 лева с ДДС.

Предвижда се тя да функционира върху държавния електронен хибриден частен облак (ДХЧО), който се обслужва от Държавна агенция „Електронно управление“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Медицинският ДАНС проверява случай с починало дете (ОБЗОР)

Служители на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", известна още като здравния ДАНС проверява от петък, 15 ноември, "Пирогов" за смъртта на 3-годишно момченце. То е заведено от родителите си в спешната болница на 14 ноември в изключително тежко състояние, съобщиха от лечебното заведение.

Д-р Валентина Решкова: Всяка 3-та жена е с поне една фрактура от остеопороза

- Решкова, какво представлява остеопорозата и защо се смята, че е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните?

- Остеопорозата се определя като „тихата“ епидемия на века. Тя е хронично-прогресиращо метаболитно костно заболяване и протича абсолютно безсимптомно, с намаляване на костната плътност и нарушаване на вътрешната структура на костта, което предразполага към счупвания / фрактури.

Започва кампания за ранно откриване на захарен диабет

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в Александровска болница в София организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин, съобщиха от лечебното заведение.