Притежателите на разрешение за употреба за регистрация на лекарствени продукти, каквито са дистрибуторите на медикаменти ще информират ежемесечно какви количества са внесли от всяка позиция. 

Това става ясно от проект на Наредба за специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, която е публикувана за обществено обсъждане.

Въпросното изискване се отнася за позициите, които са включени в Позитивния лекарствен списък. В него пападат медикаментите, които се реимбурсират напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса.

Дистрибуторите ще трябва да съобщават и за наличните количества в складовете, като се посочва търговското наименование, количеството на активното вещество в дозова единица и лекарствената форма, международното непатентно наименование /INN/, количеството в една опаковка, партидния номер и

уникалният идентификационен номер на лекарството.

Притежателите на разрешение за паралелен внос на лекарства пък, ежеседмично да дават информация за внесените у нас количества медикаменти, включени в позитивния лекарствен списък. Всекидневно обаче те ще уведомяват за предоставените количества на физически и юридически лица. Собствениците на аптеки, както и болниците, които имат такива ще дават също ежедневна информация за доставените им и налични количества медикаменти.

За събиране на въпросната информация ще бъде изградена Специализирана

електронна система. Създаването й ще струва до 300 000 лева с ДДС.

Предвижда се тя да функционира върху държавния електронен хибриден частен облак (ДХЧО), който се обслужва от Държавна агенция „Електронно управление“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Доплащаме над 50% за лечение в доболничната помощ

Българските граждани, макар и здравноосигурени доплащат над 50% в доболничната помощ. Това съобщи проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“ по време на дискусия на тема „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, която се проведе в София.

Средствата са за различни изследвания, назначени от лекар-специалист, които не се покриват от НЗОК или направленията са свършили, а пациентите трябва да ги направят, за да започне по-скоро терапията им.

Украинец под карантина в Стара Загора заради съмнения за коронавирус

Украински гражданин е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД за наблюдение, съобщиха от болницата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари, предаде NOVA.