Притежателите на разрешение за употреба за регистрация на лекарствени продукти, каквито са дистрибуторите на медикаменти ще информират ежемесечно какви количества са внесли от всяка позиция. 

Това става ясно от проект на Наредба за специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, която е публикувана за обществено обсъждане.

Въпросното изискване се отнася за позициите, които са включени в Позитивния лекарствен списък. В него пападат медикаментите, които се реимбурсират напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса.

Дистрибуторите ще трябва да съобщават и за наличните количества в складовете, като се посочва търговското наименование, количеството на активното вещество в дозова единица и лекарствената форма, международното непатентно наименование /INN/, количеството в една опаковка, партидния номер и

уникалният идентификационен номер на лекарството.

Притежателите на разрешение за паралелен внос на лекарства пък, ежеседмично да дават информация за внесените у нас количества медикаменти, включени в позитивния лекарствен списък. Всекидневно обаче те ще уведомяват за предоставените количества на физически и юридически лица. Собствениците на аптеки, както и болниците, които имат такива ще дават също ежедневна информация за доставените им и налични количества медикаменти.

За събиране на въпросната информация ще бъде изградена Специализирана

електронна система. Създаването й ще струва до 300 000 лева с ДДС.

Предвижда се тя да функционира върху държавния електронен хибриден частен облак (ДХЧО), който се обслужва от Държавна агенция „Електронно управление“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изтеглиха 1512 лекарства от БГ пазара за 4 години

1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните четири години, от 2014 до 2017-а. Това съобщи Боряна Маринкова, председател на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства след работна среща в Пампорово с Федерация „Български пациентски форум“.

Доц. Атанас Кундурджиев: Неконтролираният диабет води до хронична бъбречна недостатъчност

"Наднорменото тегло е рисков фактор за захарния диабет.  Само за три десетилетия приемът на фруктоза е нараснал с около 2000 % в световен мащаб", казва водещият специалист по лечение на кардио-ренален синдром (лечение на сърдечна недостатъчност в условията на бъбречна недостатъчност) и на бъбречни усложнения, получени вследствие на диабет. Доц. Кондурджиев работи в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София.