0

И зложба „Терен Медея“ се открива в Софийската градска художествена галерия на 17 април (сряда) в 18 ч. и ще остане там само 4 дни – до 21 април. Тя представя всички етапи от реализацията и надграждането на проекта „Медея“ – един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Изложба „Терен Медея“ се открива в Софийската градска художествена галерия на 17 април (сряда) в 18 ч. и ще остане там само 4 дни – до 21 април. Тя представя всички етапи от реализацията и надграждането на проекта „Медея“ – един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

През 2017 г. сдружение „Легал арт център“ спечели финансиране с концепция за театрален проект „Медея“, който се развива и в социалната сфера чрез провеждането на поредица от обучения и включване на деца от различни етнически общности в спектакъла. Проектът изследва възможностите на съвременния театрален продукт

да изпълнява образователна роля и да интегрира

Спектакълът „Медея“ ще бъде поставен от режисьорката Десислава Шпатова с участието на актьорите Снежина Петрова (Медея), Петър Дочев (Язон), Владимир Пенев (Креонт), Станка Калчева (дойката), Койна Русева (вестител), Ивайло Драгиев (педагог), Георги Гоцин (Егей) и др. Екипът ще предложи актуален прочит на поставените в творбата общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, любовта и отмъщението. Инициативата събира за съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра с деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност.

Малко повече от 2 месеца преди официалната премиера на спектакъла на 28 юни на сцената на Античния театър в Пловдив, посетителите в СГХГ ще имат възможност да надникнат зад кулисите на проекта и да се запознаят с пътя на творческия екип до финалната му реализацията. Генезисът на конфликта на Медея с неверния й съпруг Язон ще бъде разкрит чрез различни визуални материали,

картини, фотографии, видеа, текстове и макети

Изложбата представя психодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова, художествените ателиета на Цветелина Спиридонова, фотографиите на Павел Червенков с актьорския екип на проекта, сценографските проекти на Зина Генч – асистент на проф. Катрин Брак в Akademie der Bildenden Künste в Мюнхен, и нейни възпитаници в сътрудничество със студенти по сценичен дизайн в НБУ, и резултатите от кампанията за подкрепа на образованието по театър за деца, която Снежина Петрова стартира през 2018 г.

Част от изложбата е и проектът „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“. Текстовете за експозицията са изготвени съвместно с Ивет Мишелфелдър – преподавател по театрознание в Akademie der Bildenden Künste.

Куратори на изложбата са Снежина Петрова и Весела Ножарова.

Новият превод от старогръцки език на едноименната трагедия от Еврипид е на Георги Гочев и Петя Хайнрих. В „Медея“ ще участват над 40 актьори, музиканти и деца. Трагедията ще започне с последните слънчеви лъчи в 21.00 ч. и ще се разиграе в тъмнината на лятната нощ.