0

Н апълно е възможно да внасяме мед от Южна Америка, заради ниската реколта на безценния продукт тази година.

Напълно е възможно да внасяме мед от Южна Америка, заради ниската реколта на безценния продукт тази година.

Това каза пред „Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерация на пчеларите в България. Както „Телеграф“ писа, по данни на браншовиците средно в страната тази година медът е със 70% по-малко от предишната година.

Източна Европа

Най-голямата браншова фермерска организация в ЕС Копа-Коджека предупреди, че

производството на мед в Европейския съюз тази година е намаляло средно с 40% заради лошото време, включително проливните дъждове и наводнения в Централна и Източна Европа в съчетание със силната суша през юли, съобщи New Food.

Може да се стигне до пълна липса на пчелни продукти, тъй като има страни, в които пчеларите не са успели да извадят акациев мед.

Унгария

В Унгария реколтата на акациев мед е едва 10% от обичайната, а Австрия се оплака, че толкова слаба реколта не е имало от десетилетия. В Португалия производството е намаляло с 80%, а в Италия – със 70% като цяло и 80% в южните части на страната.

Ограниченото предлагане би трябвало да доведе до поскъпване на меда, но реалността се оказва доста по-различна – в основните страни-вносителки в ЕС цените всъщност се понижават.

Влошаване

Положението не се подобрява, а се влошава. Хората трябва да разберат, че в момента става въпрос за оцеляването на 10 млн. кошера в ЕС, категоричен бе председателят на работната група за меда в организацията Етиен Брюно. Той подчерта, че тази бройка дава възможност на 650 хил. пчелари да изкарват прехраната си, а на милиони фермери – да бъдат опрашени техните посеви.