Задава се дефицит на плодове и зеленчуци в Европа

Задава се дефицит на плодове и зеленчуци в Европа

Възможен недостиг на плодове и зеленчуци в Европа, пише „Катимерини”. Изданието се позовава на изказване на германския министър за развитие на селските райони Джулия Клекнер, която признава за проблеми по веригата за доставка на храни.

„Все по-често земеделски стопани в цяла Европа призовават за помощ, тъй като мерките за затваряне на границите и ограничаването пречат хиляди чуждестранни работници да събират пресни плодове и зеленчуци”, казва тя.

По информация на Bloomberg през миналия месец

 

са останали недокоснати градини в Италия, Испания и Южна Франция,

 

готови за прибиране на реколтата. В същото време нараства безпокойството сред производителите, тъй като повече плодове и зеленчуци ще бъдат готови за прибиране през следващите месеци. "Човек може да компенсира щетите от лоша реколта, но когато имате 80% от своята реколта, готова за прибиране и няма кой да я прибира, се чувствате се слаби", коментира италиански фермер.

Франция прогнозира, че около 200 000 работници от Източна Европа и Северна Африка няма да могат да пристигнат навреме, за да работят в полетата. На Италия й трябват около 100 000 берачи, според Bloomberg. В Германия, която обикновено наема 30 000 чужденци за полска работа през март и 80 000 през май, се очаква появяването на много малка част от тях. „Функционирането на веригата на доставките на храни е изправена пред големи проблеми.

 

Броят на работниците от съседните страни бързо намалява",

 

заявява в германският министър Джулия Клекнер.

Очертава се нерадостната перспектива голяма част от реколтата ще изгние. Фермерите в Северна Европа се притесняват, че ще се сблъскат със същото положение в началото на лятото. В резултат след няколко месеца ще има недостиг на определени селскостопански продукти на европейския пазар. Съществува обаче риск, дори земеделските стопани успеят да приберат реколтата, потребителите да не могат да купуват прясна продукция от откритите пазари, защото

 

може да има пречки с транспорта.

 

„В градовете може да се появи недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Дори тези, които могат да събират реколтата, ще им бъде трудно да я продадат “, каза френският производител пред Bloomberg.

Някои европейски правителства се опитват да компенсират недостига на чуждестранни работници, като призовават местните да работят на полето. Дидие Гийом, министърът на развитието на селските райони на Франция, тази седмица призова всеки, който в момента не работи, да помогне за прибирането на реколтата от селскостопански продукти, "за да можем да ядем всички". Съответно Германия е създала уебсайт, на който може да публикува подходящи реклами за нуждите на производителите в страната. В Австрия 7000 души вече се ангажираха да помогнат за реколтата.

Разбира се, малко хора откликнаха на призивите. Според Джак Уорд, ръководител на британска асоциация на производителите, наемането на по-малко опитни работници в комбинация с мерки за ограничаване на коронавируса може да увеличи разходите за прибиране на реколтата и да забави производството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.