Забраняват продажбата на бански втора ръка

Забраняват продажбата на бански втора ръка

Няма да се допускат на пазара секънд хенд дрехи за бебета и употребявани обувки за деца

Забраняват продажбата на бански костюми втора ръка. Това е записано в проект за изменение на Наредба № 27 за здравните изисквания към дрехите втора употреба.

Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство. С него се налага изрична забрана за пускането на пазара, включително и с благотворителна цел, на лично бельо и бански костюми секънд хенд, както и дрехи втора употреба за деца до 1 година и на детски обувки.

Във връзка с политиката на правителството за опазване на здравето и в частност здравето на децата, като особено уязвима група от населението, се въвежда забрана за пускане на пазара на обувки втора употреба до 34 номер включително. „Използването на обувки втора употреба в етапа на прохождане и ранна възраст би могло да доведе до настъпването на дегенеративни промени на стъпалото в подрастващия организъм и в последствие до евентуални изменения на опорно-двигателния апарат“, гласят мотивите към проекта.

Освен това промените предвиждат секънд хенд дрехите, които се пускат на пазара, включително и тези с благотворителна цел, да бъдат придружени от документ, удостоверяващ, че им е извършена дезинфекция. В него трябва да бъде посочен и методът, по който са били обработени облеклата, както и видът на използвания биоцид. Това се прави с цел защита на общественото здраве и недопускане продажбата на дрехи, представляващи риск за здравето, пише в мотивите. Всъщност изискването за извършване на дезинфекция на дрехите втора употреба е действащо и към момента, а в изменението на наредбата единствено се уточняват подходящите методи на дезинфекция.

Въвежда се и изискване в обектите втора употреба да бъдат поставени информационни табели за клиентите, в които се посочва, че „Всички употребявани дрехи преди да бъдат използвани по предназначение, задължително трябва да бъдат изпрани и при възможност изгладени.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.