0

З абраната на пластмасата може да навреди повече на околната среда, защото за производството на материали като стъкло и метал е необходима два пъти повече енергия, съобщи в. "Дейли Мейл".

Забраната на пластмасата може да навреди повече на околната среда, защото за производството на материали като стъкло и метал е необходима два пъти повече енергия, съобщи в. "Дейли Мейл".

Пълната забрана на пластмасата може да утрои парниковите емисии. Освен това отпадъчните материали от производството на метал и стъкло са вредни за околната среда.
Учени от университета Хериот Уот в Единбург изтъкнаха, че аргументите на природозащитниците за забрана на пластмасата често са "недалновидни и не се основават на факти".

Пластмасата е лека и затова транспортирането на стоки в такива опаковки означава да бъдат използвани по-малко превозни средства.

В изследването са участвали 40 учени с различни специалности - инженери, икономисти, социолози, от природонаучните дисциплини. Те препоръчват вместо за забрана, да се помисли за "кръгова икономика", която да замени сегашния модел на използване и изхвърляне.

Междувременно сингапурски учени подадоха документи за патент на звукоизолиращ и топлоустойчив материал, получен от рециклирани пластмасови бутилки, съобщи Ройтерс.
Технологията може да помогне да бъдат намалени пластмасовите боклуци в океаните и сметищата.

Екипът от Националния университет на Сингапур е открил начин да преобразува бутилките от полиетилен терефталат (ПЕТ) в аерогел с много приложения - от изолация и пожарна безопасност до почистване на петролни разливи.

Аерогелът е мек, гъвкав, траен, много лек и пластичен. От една бутилка може да бъде произведен лист с формат А4. Възможно е материалът да бъде третиран, така че да се засилят някои негови свойства, например да поглъща звуци и да изолира.

"Пластмасовите отпадъци са едни от най-трудните за рециклиране" - каза Хай Мин Дуонг от екипа.

В океаните всяка година попадат около осем милиона тона пластмасови отпадъци.