Калканът е начело по търсене на рибите от висок клас по северното черноморие в момента. Порция черноморски калкан върви между  28 до 40 лв. През последните години обаче ресторантьорите предлагат балтийски калкан, научи Телеграф. Той  е абсолютно менте, а доставната му цена е с 30 процента по-ниска от черноморския, коментираха рибари.

В момента в заведенията край морето се предлагат пресни сафрид, калкан, попчета, зарган, кефал и барбуня, но рибата не стига. Барбунята заминава основно за Гръция, където цените са четири пъти по-високи от тукашните. Това каза рибарят Виктор Лучиянов от Балчик. 

Този път матрапазите /прекупвачите/ са изолирани от пазара. Рибарите сами продават улова си. Най-ниската цена за кило сафрид е 10 лв. Попчетата вървят за по 5 лв/кг, кефалът – 2-3 лв., зарганът - 10 лв., а килограм калкан 22-28 лв. 

Пасажите

Пасажите с едър сафрид успяха да навлязат в Добруджанското море около нос Калиакра преди няколко дни, защото температурата на водата вече стана хомогенна, каза Виктор Лучиянов. Това всъщност е началото на сезона, който тази година закъсня. Според Лучиянов, се очертава добър риболовен сезон. Показателна е появата на хамсията и дребната риба, естествената храна за лефер, паламуд и чернокоп.

Шоково замразяване

Пресният улов отива основно в заведенията на Кранево, Албена, Балчик, Каварна и Шабла. Някои ресторантьори прилагат така наречения метод на шоковото замразяване на сафрида. Слагат рибата заедно с морска вода във фризера и така я пробутват и през август за прясна. 

Кръчмари често заблуждават клиентите и със средиземноморска сардина, която пробутват за черноморска. Порция от нея не трябва да е повече от 3 лв., защото е с по-лоши вкусови качества. Черноморската върви  от 6 до 8 лв.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

16,3 млн. лв. за винарските изби

Винарските изби ще могат да кандидатстват от 16 март до 10 април 2020 г. по мярка „Инвестиции в предприятия” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г.

Стопаните  получили 162 млн. лв.

Всяка пета череша от Кюстендил

Стопаните получили 162 млн. лв.

Област Кюстендил е с традиции в отглеждането на трайни насаждения. Всяка пета череша е произведена тук.