Българските търговци, които имат клиенти в страни-членки на Европейски съюз (ЕС), ще трябва да създадат електронен регистър. В него ще се вписват всички изпратени към съюза продукти, които се ползат с новия режим за складиране на стоки до поискване, стана ясно от съобщение на Националната агенция по приходите (НАП).

Режимът за складиране на стоки до поискване се въведе с промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС, влезли в сила тази година. Основната цел на нововъведението е да не се налага дадена фирма да се регистрира по ДДС в друга страна, както и да не се облагат нейните стоки с ДДС. До момента такова задължение възникваше, ако изпращачът на стоки не е регистриран по ДДС, или ако той изнася по-голямо количесто продукти.

Сега това се променя – фирма може да изпрати своите стоки в склад в страна-членка на ЕС, които трябва задължително да бъдат прибрани от клиента в рамките на 12 месеца. За целта изпращачът не може да има търговски обект в страната на доставка, а получателят трябва да е регистиран по ДДС в конкретната държава-членка на ЕС. 

Електронните регистри ще се създават и водят от изпращачите на стоки. В законодателството обаче е предвидено да се създаде образец на е-регистър, по който бизнесът да се води. В случай на проверка или съмнение, приходната агенция ще може да получи част от информацията в регистъра под формата на структурирани данни.

Електронните системи ще съдържат данни за всички операции, свръзани с режима складиране на стоки до поискване. Всяка операция ще се отбелязва с код. Данните от регистъра ще се вписват в дневниците за продажби и покупки, като информацията няма да се добавя в справка–декларацията за данъка върху добавената стойност. Операциите от дневника за продажби обаче ще се отразяват във VIES-декларацията (VIES е информационна система за обмен на ДДС информация между страните-членки на ЕС – б.а.) с код 1, 2 или 3.

В европейския документ трябва да се посочи идентификационен номер на получателя или на заместващо лице. Важен момент е, че ако през първите три месеца на тази година вече е извършена такава доставка, но е налице някаква промяна, включително замяна на лице, то това трябва да се посочи във VIES-декларацията в раздел „Г” като посочва за данъчен период месец април. 

Заради въвеждането на режима за складиране на стоки до поискване, НАП ще актуализира информационната си система за прием на данни за справки-декларации за ДДС и VIES-декларация, съгласно измененията в правилника.

През месец април ведомството на Галя Димитрова ще предостави и обновена версия на клиентския софтуер за генериране на отчетни регистри по ДДС, справка-декларация по ЗДДС и VIES-декларация. От НАП предупредиха, че в структурата на VIES-декларацията има изменения, а промените по всички документи, свързани с процеса, ще се прилагат  за данъчни периоди от април 2020 г., тоест от 1 май 2020 г.

В случай, че търговец не прилага този режим, то той не е задължен да променя своя софтуер и да създава регистър, с който да се генерират справка-декларация за ДДС, дневници за покупки и продажби и VIES-декларация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двама нови шефове влизат в Банката за развитие

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие. До днес за назначаването му е чакано одобрение от Българската народна банка. Кандидатурата на Тодоров е съгласувана и с Министерството на финансите.

Започнаха да отсрочват кредити на длъжници (ОБЗОР)

Търговски банки в страната още от средата на март са започнали да отлагат кредити заради кризата с коронавируса. Още първата вълна на безработни е получила отлагане в рамките на три месеца и с толкова им са им удължени сроковете да изплащане на кредитите, научи „Монитор“.

ЕК одобри схема за гаранция от €255 млн. за малки и средни фирми у нас

Европейската комисия одобри схема за публични гаранции в размер на 500 милиона лева (приблизително 255 милиона евро) в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.