По предварителни сезонно изгладени данни през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава намаление на превозените товари от товарния транспорт с 2.2%, като най-голямо е понижението при сухопътния - цели 13%. При извършената работа също е регистриран спад от 0.8%, сочи информация от Националния статистически институт (НСИ).

Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 1.3 и 0.3% спрямо първото тримесечие на 2019 г.

За периода превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват с 0.3% спрямо същия период на предходната година, докато извършената работа се увеличава с 5.2%.

От април до края на юни превозените товари от сухопътния транспорт са 23 621.2 хил. т, или с 13% по-малко спрямо второто тримесечие на 2018 г., което основно се дължи на международните превози при автомобилния транспорт. Извършената работа също намалява и достига 6 730.4 млн. ткм в резултат на по-малкото средно превозно разстояние при международните превози.

Превозените товари от речния и морския транспорт през второто тримесечие на 2019 г. се увеличават с 83.5 хил. т на годишна база в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт. Извършената работа също нараства и достига 284.3 млн. тонкилометра поради по-големите разстояния, на които са били превозени товарите от морския транспорт.

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт за периода е 114 939.0 хил. или с 1% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой обслужени пътници от автобусния транспорт. Същевременно и извършената работа се увеличава с 6.1% и достига 3 121.5 млн. пътниккилометра.

При водния пътнически транспорт се наблюдава намаление на превозените пътници с 4.3%. Извършената работа се увеличава с 1,5047 млн. пътниккилометра спрямо второто тримесечие на предходната година поради по-голямото разстояние, на което са превозени пътниците от морския транспорт.

През периода април - юни 2019 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) общо са превозили 70 729.0 хил. пътници, или с 1 841 хил. пътници по-малко спрямо същия период на 2018 година. Намаление е регистрирано при всички видове електротранспорт, като то е най-голямо при тролейбусните превози - 4.1%.

Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също намалява (с 2.3%) в резултат на по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от тролейбусния транспорт.

По темата: НСИ статистика
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Затварят част от магистрала „Тракия“ заради монтиране на тол рамка

Движението в участъка от километър 80+995 до километър 82+260 на магистрала „Тракия“ в посока Бургас ще бъде с ограничения поради оборудване с тол рамка, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пуснаха споделени скутери в София

И споделени скутери се предлагат вече в София. След навлизането на електрическите тротинетки вече са достъпни и споделени скутери, но на бензин.