0

Б ез значение дали е делник, или празник българите обичаме да се събираме на маса с близки и приятели. Нима има по-добър момент да блеснем със завидните си умения на любители кулинари? Зарежете до болка познатите сухи мезета и традиционни салати и изненадайте своите семейства и гости с разядка, която е хем вкусна, хем здравословна – гуакамоле. Въпреки че ястието е типично за мексиканската кухня, то става все по-популярно и у нас. „Сервираме” ви го с лек хелоуински привкус и много добро настроение.

Без значение дали е делник, или празник българите обичаме да се събираме на маса с близки и приятели. Нима има по-добър момент да блеснем със завидните си умения на любители кулинари? Зарежете до болка познатите сухи мезета и традиционни салати и изненадайте своите семейства и гости с разядка, която е хем вкусна, хем здравословна – гуакамоле. Въпреки че ястието е типично за мексиканската кухня, то става все по-популярно и у нас. „Сервираме” ви го с лек хелоуински привкус и много добро настроение.

Необходими продукти:

1 авокадо
½ домат
¼ или ½ малка глава лук или 1 скилидка чесън (по желание)
2 с.л. зехтин
Сок от половин лимон
Сол, черен пипер и шарена сол на вкус
Български люти чушлета или халапеньо (по желание)

Начин на приготвяне:

Ключът към идеалното гуакамоле се крие в добре узрялото авокадо, затова подборът ви трябва да стартира още в супермаркета. Задължително условие е да изберете мек плод, но внимавайте да не е твърде размекнат, тъй като това би означавало, че авокадото е презряло. В случай че в магазина разполагат единствено с твърди плодове, можете да си „доотгледате” авокадо у дома. За целта ще са ви нужни единствено няколко банана, които да поставите в купата за плодове до него. Когато вече разполагате с идеалния плод за рецептата, сте готови за запретвате ръкави и да се отправите към кухнята. Направата на разядката е изключително бърза и лесна – авокадото, доматът и лукът/чесънът (по желание) се режат на малки кубчета, след което се намачкват до получаването на хомогенна смес. След това трябва да добавите зехтина, сока на половин лимон и подправките (на вкус). Ако сте любители на пиперливия послевкус, включете в списъка си за пазаруване и български люти чушлета или халапеньо, които впоследствие да нарежете на ситно. Сервирайте готовият деликатес с чипс тортила или домашни брускети (хляб, нарязан на малки филийки, полят със зехтин и поръсен с подправки по избор).

И тъй като ви споменах, че днешната рецепта, ще е в духа на Хелоуин - получавате още едно „лакомство - подарък” – рецепта за сос за чипс със сирена.

Необходими продукти:

200 грама сирене чедър
200 грама български кашкавал
½ малка глава лук
½ ч.ч прясно мляко
1 с.л. царевично нишесте
2 с.л. масло
Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Настържете чедъра и кашкавала, след което намачкайте добре лука (препоръчвам да използвате хаванче). В малка тенджера добавете и останалите продукти. Оставете да къкри на слаб огън до получаването на хомогенна смес. Активирайте въображението си и „плейтнете” наученото по атрактивен начин, за който гостите ви ще говорят много дълго време. 

Тайните на своята кухня ни разказа Елеонора Драгнева -  приятел и кулинар по душа.

Снимки: Теодора Кръстева