0

В сички избиратели трябва да носят защитна маска за лице, която да покрива носа и устата. Ако избирателят няма защитна маска за лице, следва да му бъде предоставена на входа на сградата, в която се помещава избирателната секция. Това се казва в здравния протокол, който МЗ разпространи за изборите.

Всички избиратели трябва да носят защитна маска за лице, която да покрива носа и устата. Ако избирателят няма защитна маска за лице, следва да му бъде предоставена на входа на сградата, в която се помещава избирателната секция. Това се казва в здравния протокол, който МЗ разпространи за изборите.

Ще трябва да се спазва дистанция от поне 1,5 м между участниците в изборния процес.

За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време като спазва разстояние поне 1,5 м от на секцията. След идентифициране, избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си. Трябва да се избягва физически контакт, докато избирателя се подписва в избирателния списък и когато взема и предава чип карта за машинно гласуване или бюлетина.

Доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за полагане на подпис, се препоръчва да бъдат подредени така, че избирателят да може да я вземе сам. След употреба, използваната химикалка се дезинфекцира.

Избирателят извършва дезинфекция на ръцете си непосредствено преди процеса на гласуване с осигурен за целта дезинфектант, който трябва да има на входа на секцията и до самата машина.

Препоръчва се дезинфекция на контактни повърхности и критични точки в избирателната секция, като например маси, дръжки на врати и прозорци, парапети, ключове за осветлени.

На лицата, които ще бъдат ангажирани с организацията и провеждането на изборите за народни представители ще им бъде предоставена възможност да се ваксинират срещу COVID-19.

Трябва да има обособяване на отделни входни и изходни коридори в сградата, в която са разположени избирателните секции, както и тяхното подходящо маркиране. При невъзможност, обособяване на коридори за еднопосочно придвижване на избирателите и останалите участници в изборния процес, чрез маркировка и ограничители.

Ще бъдат маркирани местата за изчакване пред секцията, за да се осигури дистанция.

Ще има кошове за отпадъци, снабдени с полиетиленов плик. Препоръчително е кошовете да са с капак и педал. Помещенията трябва редовно да се проветряват.

При обособяване на тъмна стаичка, се препоръчва тя да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на завесата на входа на тъмната стаичка.

Машините за гласуване се почистват периодично.

Членовете на СИК ще влизат в секцията след измерване на температурата. Ако е над 37,0°C или имат прояви на остри респираторни болести - кашлица, хрема, затруднено дишане и др., те няма да се допускат до избирателната секция.

Ще бъдат осигурени маски и ръкавици за членовете на СИК.

Ако по време на престой в избирателната секция някой прояви симптоми на остро респираторно заболяване или други симптоми на инфекциозно заболяване се уведомява шефа на секцията. Лицето се изолира в определено за целта помещение, като избягва контакт с други лица до пристигане на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ или се изпраща към дома, при възможност със собствен транспорт. Не се препоръчва използването на градския транспорт. Извършва се дезинфекция на контактните повърхности и предметите, до които е имало контакт лицето.

При вот, упражнен от лица на домашна изолация или под карантина, членовете на подвижната секция и служителите по сигурността трябва да носят: защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска за лице. Шлемовете се дезинфекцират след приключване на гласуването в дадено домакинство. Ръкавици се заменят или дезинфекцират ръцете след приключване на гласуването.

Препоръчва се предизборните кампании да се правят на открито при спазване на мерките.

Какво точно пише в указанията, вижте ТУК.